Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V mrzli Ukrajini nič ne kaže na božično premirje

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 15. 12. 2022 / 11:26
Oznake: Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.12.2022 / 11:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
V mrzli Ukrajini nič ne kaže na božično premirje
Mrzla in mračna podoba Kijeva. FOTO: Zajem zaslona/Youtube

V mrzli Ukrajini nič ne kaže na božično premirje

Prebivalci ukrajinske prestolnice Kijev so se zbudili v mrzlo in zasneženo jutro. Do božiča nas loči le še nekaj dni, zato si Ukrajinci želijo, da bi prišlo do božičnega premirja, a ruska stran sporoča, da pogovorov o božičnem premirju ni na mizi.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je po navedbah tujih medijev ta teden dejal, da bi morala Rusija do božiča začeti umikati svoje enote. Na ta način bi po njegovem mnenju pokazala pripravljenost za končanje spopadov.

Moskva: Ukrajina naj prizna ozemeljske izgube

Iz Moskve so ta predlog zavrnili, rekoč, da mora ukrajinska stran najprej priznati ozemeljske izgube, šele nato se lahko začnejo pogajanja. Predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je na vprašanje glede ukrajinskega predloga o božičnem premirju dejal: »Ne, od nikogar nismo prejeli takšne ponudbe. Ta stvar ni na dnevnem redu.« Prav tako je pred dnevi za beloruski medij Nexta jasno povedal: »Umik ruske vojske iz Ukrajine pred koncem leta ne pride v poštev.«

Podobno meni predstavnik ameriškega sveta za državno varnost John Kirby: »Vojna v Ukrajini se ne bo končala do konca leta.« Ob tem je priznal, da so bile ameriške ocene o tem, kdaj se bo vojna končala, napačne.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Zelenskega Anton Geraščenko je medtem na Twiterju zapisal: »Božič je vse bližje. Ponavadi bi razmišljal o preteklem letu in načrtoval naslednje. Zdi se, da me je to leto iztrgalo iz mojega življenja in pretrgalo vezi s preteklostjo. Leto 2022 si bom zapomnil kot leto popolne preobrazbe.«

V sredo brezpilotni napadi na Kijev

V sredo je bil prvič po nekaj tednih z brezpilotniki tarča napadov zopet Kijev. V napadu sta bili poškodovani dve upravni stavbi v mestu. Predsednik Zelenski je v nočnem nagovoru povedal, da je ukrajinska zračna obramba sestrelila vseh 13 brezpilotnikov. »Hvaležni smo partnerjem za dobavo sistemov protizračne obrambe. Veselim se zaščite celotnega ozemlja Ukrajine.«

Nekateri otroci brez možnosti za učenje

Izvršna direktorica Unicefa Catherine Russell pa medtem opozarja, da zaradi nenehnih napadov na kritično energetsko infrastrukturo v Ukrajini skoraj sedem milijonov otrok ostaja brez stalnega dostopa do elektrike, ogrevanja in vode.

Učenci se zaradi motene dobave električne energije ne morejo šolati na daljavo, kar je za številne otroke edina možnost za izobraževanje, saj so mnoge šole poškodovane ali uničene. »Milijoni otrok se soočajo s turobno zimo, stisnjeni so v mrazu in temi, brez da bi vedeli, kdaj se bo ta mora končala,« poudarja izvršna direktorica Unicefa.

Nalaganje
Nazaj na vrh