Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Münchnu bodo predstavili najstarejši pergament mojstra Eckharta

Objava: 10. 03. 2010 / 14:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Münchnu bodo predstavili najstarejši pergament mojstra Eckharta

Dvostranski odlomek izvira iz prve četrtine 14. stoletja in ne velja le za najstarejši ohranjeni pergament mojstrove pridige, pač pa tudi za enega najzgodnejših dokazov celotnega opusa mojstra Eckharta

Znanstveniki so odkrili doslej najstarejši odlomek pridige srednjeveškega teologa in filozofa mojstra Eckharta (okoli 1260-1328). 'Drobec iz mističnega traktata' v lasti univerze v Göttingenu so identificirali kot del pridige srednjeveškega mojstra. Tako so pokazale raziskave strokovnjakinje za rokopise Gisele Kornrumpf, ki je preučevala list pergamenta. Najnovejše odkritje bodo predstavili na zasedanju z naslovom 'Mojster Eckhart v izvirniku – dejstva, slike, legende po 750 letih', ki ga prirejata Združenje Mojster Eckhart in Bavarska katoliška akademija med 12. in 14. marcem v Münchnu.

Odlomek sodi med zaklade 'Göttinškega diplomatskega aparata', ustanovljenega leta 1802, univerzitetne znanstvene zbirke s preko tisoč dokumenti, rokopisi, odlomki in pečati. Novo odkritje je bilo mogoče, ker je Kornrumpfova s pomočjo svetovnega spleta lahko delala z digitaliziranim besedilom.

Po podatkih izvedenke za nemške srednjeveške rokopise Karin Schneider izvira dvostranski odlomek iz prve četrtine 14. stoletja. Ne velja le za najstarejši ohranjeni pergament omenjene pridige, pač pa tudi za enega najzgodnejših dokazov celotnega opusa mojstra Eckharta. Pri tem je izjemen tudi podatek, da je besedilo še za časa mojstrovega življenja izpisal neznani pisec.

Kako in kdaj se je odlomek znašel v Göttingenu, še ni popolnoma pojasnjeno. Od leta 1296 je mojster Eckhart kot vikar dominikanskega reda v Thüringenu oskrboval tudi göttinški samostan. Omenjeni odlomek obsega dve tretjini pridige o prvem Janezovem pismu iz Nove zaveze. Mojster Eckhart spodbuja svoje poslušalce, naj namesto lastne upoštevajo Božjo voljo in svoje delo opravljajo brez vprašanja, zakaj je potrebno.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh