Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije o preganjanju slovenskih kmetov in o Hudi jami

Objava: 07. 12. 2009 / 08:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije o preganjanju slovenskih kmetov in o Hudi jami

Od 8. decembra 2009 do junija 2010 bosta na ogled dve novi razstavi z naslovoma ‘Le vkup, le vkup uboga gmajna’ in ‘Huda jama’

Nocoj bodo v Muzeju novejše zgodovine v Ljubljani odprli dve novi občasni razstavi, in sicer razstavo z naslovom ‘Le vkup, le vkup uboga gmajna’, ki bo predstavila preganjanje kmetov na Slovenskem med leti 1945 in 1955, in razstavo o Hudi jami. Razstavi bosta na ogled do junija 2010. Vodja in scenarist obeh projektov je g. Jože Dežman.

Vljudno vabljeni na slovesno odprtje, ki bo nocoj ob 6. uri v prostorih muzeja.

Dodatne informacije so na voljo na spletni strani muzeja:

http://www.muzej-nz.si/slo/obcasne_razstave_2009_14_le%20vkup.html

http://www.muzej-nz.si/slo/obcasne_razstave_2009_13_huda%20jama.html

Kot je poročala STA, pa so včeraj v rudniku v Hudi Jami začeli z nadaljevalnimi deli. Preden bodo delavci Rudnika Trbovlje-Hrastnik začeli z izkopavanjem, bodo morali urediti zračenje ter napeljati elektriko in vodo, je za STA povedal vodja sektorja za vojna grobišča na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Marko Štrovs.

Glede vladnega programa za ureditev vojnega grobišča Huda Jama je Štrovs pojasnil, da gre pri tem programu samo za odločitev, ali se uredi grobišče znotraj jamskih prostorov ali pa bo potreben prekop.

Po njegovem mnenju bo grobišče urejeno v rudniku, saj ta ni več v uporabi, ampak opuščen, in tudi prostora v njem je precej. Ker so prostori, kjer so bili izvršeni poboji, precej obširni, precej pa je tudi zasutega, bo težko sploh najti vse, ki so tam, je še povedal Štrovs.

Vlada je sicer konec novembra, v okviru prerazporeditve pravice porabe, za izvedbo programa del za preureditev jamskih prostorov v opuščenem premogovniku Barbara rov v trajno grobišče žrtev vojne in revolucionarnega nasilja prerazporedila 145.273 evrov na proračunski postavki Javni zavodi na področju kulturne dediščine. Sredstva so namenjena ministrstvu za kulturo. To bo z ustrezno odločbo naložilo Muzeju novejše zgodovine Slovenije, da izvede vse potrebne postopke in aktivnosti za ureditev grobišča Huda Jama.

Kot je znano, je treba po odredbi preiskovalnega sodnika v Celju nadaljevati dela pri izkopu iz drugega jaška v rudniku v Hudi Jami, kjer so marca letos našli več sto mumificiranih posmrtnih ostankov žrtev povojnih pobojev. Vendar se je pred nadaljevanjem del zapletlo, saj je rudarska inšpektorica ugotovila, da so dela v jami že tako obsežna, da je treba pripraviti poseben projekt. Tega je izvajalec del Rudnik Trbovlje-Hrastnik izdelal in ga konec septembra dal v revizijo.

Kdo so žrtve, zakopane v rovu Barbara, ni znano, po nekaterih navedbah pa naj bi bili med njimi tudi slovenski domobranci. Preiskovalci doslej na truplih niso odkrili strelnih ran, zato domnevajo, da so ti ljudje umrli zaradi zastrupitve s plinom. Doslej so iz rova iznesli 726 trupel, po ocenah zgodovinarja in vodje evidentiranja prikritih grobišč Mitje Ferenca pa naj bi bilo v prvem jašku še okoli 2500 trupel. Trupla naj bi bila tudi v drugem in tretjem jašku.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh