Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V obtoku je večja količina ponarejenih bankovcev

Za vas piše:
M. M.
Objava: 29. 03. 2023 / 14:26
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.03.2023 / 14:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
V obtoku je večja količina ponarejenih bankovcev
Primer t. i. filmskega denarja (ponaredek z napisom "copy"). FOTO: Spletna stran GPU

V obtoku je večja količina ponarejenih bankovcev

Policija ugotavlja, da se je ta mesec povečalo število unovčitev ponarejenih 100-evrskih bankovcev, pojavlja pa se tudi t. i. filmski denar. Največ ponarejenih bankovcev so skušali unovčiti na območju Maribora in Celja, v manjšem delu pa so odkrili unovčitve še na območju Ljubljane in v drugih delih Slovenije.

Ponarejene bankovce so ljudje najpogosteje skušali unovčiti v gostinskih lokalih, trgovinah, trafikah, na bencinskih servisih, pri plačilih dostavljene hrane in pri spletni prodaji mobilnih telefonskih aparatov ter druge zabavne elektronike. »Ker je lahko v obtoku več ponarejenih bankovcev, občane pozivamo, da so pozorni pri poslovanju z gotovino,« opozarja Policija.

Kako prepoznati ponarejen denar?

Policija svetuje, da bankovec pogledate, otipate in obrnete proti viru svetlobe, saj so ponaredki zaščitnih elementov tako opaznejši. Ponarejene bankovce lahko prepoznate tudi na otip, po reliefu, saj ga ponaredki velikokrat nimajo. Pri pregledu pristnega bankovca proti svetlobi sta vidna portretni vodni znak in varnostna nit, pri večjih vrednostih še portretno okence.

Pri nagibanju bankovca naprej in nazaj pa se na srebrnem traku opazi portret Evrope v prosojnem okencu, na zeleni številki pa svetlobni val, ki se premika navzgor in navzdol po številki.

Če se vam zdijo bankovci sumljivi, o tem obvestite policijo. Če sumite, da je bankovec, ki ga imate oziroma ste ga prejeli, ponarejen, si poskušajte zapomniti čim več informacij, predvsem pa kdaj, kje in od koga ste bankovec prejeli.

V obtoku tudi t. i. filmski denar

Poleg ponarejenega denarja zaznavajo tudi unovčevanje t. i. filmskega denarja. Gre za ponaredke denarja, ki je natisnjen na navaden papir in je zelo podoben pravemu. Ti ponaredki navadno nimajo nobenega zaščitnega elementa, le barvni odtis podobe evrskega bankovca, na sprednji ali zadnji strani bankovca pa je dodan le manjši napis (na primer "copy", "movie mony"), ki ga je ob površnem pogledu navadno težko opaziti.

Primer t. i. filmskega denarja (ponaredek s turškim napisom). FOTO: Spletna stran GPU


Nalaganje
Nazaj na vrh