Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V petek in soboto orgelsko tekmovanje v pobreški cerkvi

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 13. 04. 2023 / 09:00
Oznake: Cerkev, Dogodek, Kultura
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2023 / 09:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
V petek in soboto orgelsko tekmovanje v pobreški cerkvi
Župnijska cerkev sv. Marije Matere Cerkve na Pobrežju v Mariboru. FOTO: Ivo Žajdela

V petek in soboto orgelsko tekmovanje v pobreški cerkvi

Na Glasbeni in baletni šoli Antona Martina Slomška Maribor (GBŠ AMS) letos že sedmič pripravljajo mednarodno glasbeno tekmovanje IMMCC Maribor 2023 (International Music MasterClass and Competition). Letošnja novost pa je uvedba orgelskega tekmovanja, ki bo v župnijski cerkvi na Pobrežju v Mariboru.

Leta 2006 so začeli s pevskim tekmovanjem, ga v naslednji izvedbi nadgradili s koprodukcijo Opere in baleta Slovenskega narodnega gledališča, tri leta pozneje so mu dodali kategorije teorija glasba, solfeggio in ustvarjanje, letos pa prvič uvajajo tudi orgelsko tekmovanje, je povedal ravnatelj Glasbene in baletne šole Antona Martina Slomška Aleš Marčič.

Ravnatelj Glasbene in baletne šole Antona Martina Slomška Aleš Marčič. FOTO: Spletna stran GBŠ AMS

Orgelsko tekmovanje bodo izvedli v petek in soboto, 14. in 15. aprila, v župnijski cerkvi sv. Marije Matere Cerkve na Pobrežju v Mariboru, »kjer cerkev krasijo trenutno najboljše orgle v regiji, postavljene leta 2020«, poudarja Marčič: »Na orgelsko tekmovanje se je prijavilo 41 tekmovalcev iz petih držav. Poleg slovenskih bodo tekmovali še udeleženci s Hrvaške, z Avstrije, Italije in s Slovaške.«

Mogočne pobreške orgle. Fotografija je iz leta 2020. FOTO: Lota Smodiš

Kot še pojasnjuje Marčič, bodo tekmovali v treh področjih: orgle solo, komorna igra in improvizacija. »Ocenjevala jih bo ugledna tričlanska mednarodna žirija: predsednik Tomaž Sevšek Šramel (SLO) ter člana Ulrich Walther (A) in Sul Bi Yi (Južna Koreja). Organizatorji si tekmovanja ne bi mogli predstavljati brez sodelovanja pobreške župnije in velike naklonjenosti dogodku s strani tamkajšnjega župnika, kanonika Stanka Praznika.«

V prvem delu tekmovanja 114 tekmovalcev

Letošnje tekmovanje ima za sabo že prvo polovico, in sicer izvedbo iz solfeggia, glasbene teorije in ustvarjanja, ki je potekalo med 23. in 24. marcem. Na njem je sodelovalo 114 tekmovalcev iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Severne Makedonije in Črne Gore. Tekmovali so na enem, dveh ali treh področjih, skupno v 156 področjih. Tekmovanje je ocenjevala 3-članska žirija, ki ji je predsedoval Tadej Kušar, skladatelj in učitelj na GBŠ AMS ter avtor tekmovalnih nalog, ter članici Slavica Smiljanić Marković (SRB) in Lidija Đidara (HR).

»Posebnost tekmovanja je bila, da smo ga izvedli sočasno v živo in na daljavo. Tekmovanje smo zaključili s koncertom tekmovalcev iz ustvarjanja, kjer so napisane skladbe mladih ustvarjalcev zaživele na odru velike dvorane Zavoda Antona Martina Slomška,« je še povedal Marčič.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh