Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V petih dneh 57 operacij – najmlajši bolnik je imel le tri leta

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 14. 11. 2023 / 09:36
Oznake: Svet, Zdravje
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.11.2023 / 07:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
V petih dneh 57 operacij – najmlajši bolnik je imel le tri leta
Dr. Gorjanc z ekipo sodelavcev. FOTO: Osebni arhiv J. G.

V petih dneh 57 operacij – najmlajši bolnik je imel le tri leta

Med 27. oktobrom in 4. novembrom je mednarodna ekipa kirurgov in zdravstvenih delavcev že tretjič operirala v Tanzaniji; tudi letos je ekipo 12 medicincev vodil kirurg dr. Jurij Gorjanc.

»Čeprav so naše misije kratke, so zelo intenzivne, delamo od jutra do večera, včasih podaljšamo delo v noč. Letos smo bili že tretjič v Tanzaniji, drugič nas je gostil Zdravstveni center Ngarenairobi (NHC) v regiji Kilimandžaro. S seboj smo pripeljali 300 kg medicinske opreme, v petih dneh pa opravili 57 kirurških posegov na 54 bolnikih, najmlajši je imel komaj 3 leta,« je povedal vodja odprave dr. Jurij Gorjanc, ki je bil do sedaj na 15 podobnih misijah: enajst od njih je vodil, na štirih je bil udeležen kot kirurg. Delujejo pod okriljem angleške organizacije Hernia International.

Že drugič so ekipo gostili patri Dela Svetega Duha

Zdravstveni center Ngarenairobi (NHC) pripada kongregaciji duhovnikov Dela Svetega duha (OSS = Opus Spiritus Sancti), ki jo je v 20. stoletju ustanovil nemški duhovnik Bernhard Bendel. Misijo Hernia International so gostili drugič, največ zaslug pri tem ima po besedah dr. Gorjanca lokalni tanzanijski kirurg dr. Ally Kombo – srečali so se leta 2019 na misiji v bližnji Momelli, tako lani kot letos pa jih je priporočil gostiteljem, duhovnikoma Damianu in Callistu, ki so evropske zdravstvene delavce iz štirih držav sprejeli odprtih rok in s hvaležnostjo. Ekipo je sestavljalo dvanajst članov: sedem zdravnikov (kirurgi, anestezilog, radiolog), tri medicinske sestre in dva študenta medicine; mednarodna ekipa je prihajala iz štirih držav: Avstrije, Slovenije, Liechtensteina in Švice. Delo ekipe je spremljalo in se od njih učilo več tanzanijskih zdravnikov, celo z oddaljenih otokov, kot sta Zanzibar in Mafia.

Skupinska fotografija. FOTO: Osebni arhiv J. G.

Večina operacij trebušnih kil in ščitnice

Da je bilo bolnikov več kot leto poprej, je povedal dr. Jurij Gorjanc. Na dveh ali treh mizah so v petih dneh opravili 57 posegov na 54 bolnikih – od tega je bilo 12 otrok, najmlajši je imel tri leta, in 31 žensk. »Večinoma smo operirali trebušne kile, to je hernije, pa tudi velike golše, ki v tem delu Afrike nastajajo zaradi pomanjkanja joda. Opravili smo še nekaj operacij na ščitnici in drugih manjših posegov. Zdravnica Maria je opravila 58 ultrazvočnih preiskav, ki so omogočile natančno diagnozo. Visoko na naši lestvici prioritet je bilo asistiranje lokalnim kirurgom – le tako se lahko česa naučijo,« je povedal dr. Gorjanc: »Nismo imeli niti enega večjega zapleta. Operirali smo preudarno, brez naglice. Verjetno gre dober uspeh pripisati tudi molitvenemu spremstvu patrov gostiteljev.«

FOTO: Osebni arhiv J. G. 

»Na poti na delo smo srečevali žirafe …«

»Večino bolnikov smo odpustili že na prvi pooperativni dan. Tanzanijci ne pokažejo, če jih boli, navajeni so potrpeti. Ker smo to vedeli, smo jih po operacijah namenoma dobro založili s protibolečinskimi zdravili,« pove dr. Gorjanc, zdravnik po rodu s Koroške, že več let pa je zaposlen v Avstriji, v bolnišnici Usmiljenih bratov v Šentvidu, zadnje leto pa v bolnišnici sester Elizabetink v Celovcu. Kot še pove koroški zdravnik, je ekipa stanovala v provincialni hiši kongregacije duhovnikov Dela Svetega Duha, v približno 25 km oddaljeno bolnišnico so se vsako jutro vozili s terenskim vozilom. »Lani smo na poti redno srečevali črede žiraf, zeber, gnujev in antilop, letos smo črede divjih živali srečali zadnji dan.«

Nalaganje
Nazaj na vrh