Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Poslanski skupini Svoboda eno ime manj

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 28. 11. 2023 / 19:59
Oznake: Politika, Stranke, Vlada
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.11.2023 / 20:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Poslanski skupini Svoboda eno ime manj
Mojca Šetinc Pašek bo odslej samostojna poslanka. FOTO: Bor Slana/STA

V Poslanski skupini Svoboda eno ime manj

Potem ko se je še pred mesecem dni, ko so jo izključili iz stranke Gibanje Svoboda, Mojca Šetinc Pašek zaklinjala, da bo ostala njihova poslanka, je danes požrla besedo in izstopila iz poslanske skupine.

Ko je oktobra predsednik vlade in Svobode dr. Robert Golob javno razkril izključitev dveh dotedanjih članov stranke, poslanke Mojce Šetinc Pašek in nekdanjega poslanca LMŠ Roberta Pavšiča, zdaj zaposlenega v kabinetu predsednice Državnega zbora, je svojo potezo utemeljeval takole: »Nekdo, ki ne verjame, da je treba igrati za svojo ekipo, temveč ves čas igra za neko drugo, nima v naši ekipi česa iskati. Pomembno je, da se natančno ve, na kateri gol je treba streljati – na tistega, na katerega streljamo vsi v Svobodi. Ko začneš zabijati avtogole, v ekipi nimaš več česa iskati.«

Izključiti je niso mogli

Dan pozneje je Paškova zatrdila, da ostaja članica Svobodine poslanske skupine, čeravno je imela na mizi ponudbi ostalih dveh koalicijskih partneric, Socialnih demokratov in Levice, a ju je tedaj zavrnila s puščenimi odprtimi vrati, z »nikoli ne reci nikoli«. Po poslovniku je kljub izključitvi iz stranke lahko ostala članica poslanske skupine, iz katere je niso mogli izključiti, izstopi lahko le sama, toda v tem primeru ji ne pripada strokovna podpora. Poslanci, ki jim je prenehalo članstvo v stranki, lahko ustanovijo poslansko skupino nepovezanih poslancev, ki pa mora šteti vsaj tri člane.

Nič več na čelu komisije

Je bilo pa prejkone jasno, da bo Mojca Šetinc Pašek izgubila stolček predsednice državnozborske preiskovalne komisije, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank. Pred slabima dvema tednoma se je o tem seznanila tudi mandatno-volilna komisija in brez razprave soglasno, z 9 glasovi za in nobenim proti, sprejela sklep, da se jo razreši kot članico in predsednico komisije, namesto nje pa postavi Tamaro Vonta, še eno nekdanjo televizijsko voditeljico. To se je nato minuli petek dejansko tudi zgodilo. Razrešitev Paškove je podprlo 46 koalicijskih poslancev.

Razbremenitev Sajovica

Danes pa je Mojca Šetinc Pašek potrdila izstop tudi iz strankine poslanske skupine, s čimer po lastnih besedah želi »razbremeniti vodjo poslanske skupine Boruta Sajovica kršenja poslovnika Državnega zbora«. Kot problematično ocenjuje, da je poslanska skupina podala predloge za njeno razrešitev v delovnih telesih, v katerih je delovala kot članica, in ji očita, da ji ni zagotavljala možnosti za opravljanje poslanskega dela skladno z ustavo, zakonom o poslancih in s parlamentarnim poslovnikom. O izstopu je danes že obvestila vodjo strankinih poslancev Sajovica.

Odslej bo samostojna poslanka

»To sem storila po mesecu dni, ko so me brez razlogov na podlagi lažnivih obtožb in blatenja dobrega imena čez noč vrgli iz stranke. Še danes ne vem, zakaj, a sem to zgodbo že pustila za sabo,« je komentirala svojo odločitev za izstop in dodala, da bo odslej delovala kot samostojna poslanka, ki lahko to, v katerih delovnih telesih želi sodelovati, sporoči predsednici Državnega zbora, ki o tem nato obvesti vodje poslanskih skupin, ki lahko odločitev o sodelovanju samostojne poslanke v parlamentarnih delovnih telesih sprejmejo na kolegiju predsednice Državnega zbora.

Tretja sprememba pri Svobodi

Kljub izstopu Mojce Šetinc Pašek seveda ostaja Poslanska skupina Svoboda največja v Državnem zboru s 40 poslankami in poslanci, celotni koalicijski trojček jih ima skupaj 52. Današnja sprememba pa je že tretja v vrstah Svobode v tem mandatu: že pred tem sta 14. septembra letos odstopila malo aktivna poslanca Martin Marzidovšek in Dejan Zavec (»proslavil« se je z daleč najmanj izgovorjenimi besedami na sejah), ki sta ju v poslanskih klopeh zamenjala Jurij Lep, ki je poslansko kilometrino že nabiral pri DeSUS, in Dejan Süč.

Nalaganje
Nazaj na vrh