Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V postu »izklopimo televizor in odprimo Sveto pismo«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 26. 02. 2020 / 07:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.02.2020 / 12:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
V postu »izklopimo televizor in odprimo Sveto pismo«

V postu »izklopimo televizor in odprimo Sveto pismo«

Papež: postni čas nam ponuja možnost za »ekologijo srca«.

Foto: Vatican Media

Na začetku šesttedenskega postnega časa je papež Frančišek vernike pozval, naj v tem obdobju izkoristijo priložnosti za molk in tišino. »To je čas, ko izklopimo televizor in odpremo Sveto pismo, odložimo telefon in se povežemo z evangelijem,« je sveti oče dejal med današnjo splošno avdienco v Vatikanu.

Ob vsem besednem nasilju, žaljivih in škodljivih besedah, ki jih splet samo še krepi, je postni čas je po papeževih besedah primeren, da naredimo prostor Božji besedi; ponuja nam možnost za »ekologijo srca«. Papež je pozval, naj se »odpovemo nekoristnim besedam, opravljanju, govoričenju in obrekovanju ter Gospodu rečemo 'ti'. Tako bomo imeli priložnost, da slišimo tih Božji glas«.

Postni čas, ki ga začenjamo danes, je obdobje puščave, o kateri poročajo tudi svetopisemska besedila. Puščave pa niso le kraji tišine, temveč tudi bistvenega. »Poglejmo naša življenja,« je nadaljeval sveti oče. »Koliko nekoristnih stvari nas obdaja!« Post torej tudi pomeni, da se osvobodimo mnogih odvečnih stvarnosti, da bi tako odkrili tisto, kar zares šteje, da bi znova našli obraze tistih, ki so ob nas. Postiti se pomeni iskati lepoto v preprostejšem življenju, je pojasnil Frančišek.

Papež izrazil bližino vsem prizadetim zaradi virusa korona

Ob koncu splošne avdience je papež izrazil bližino vsem okuženim z virusom korona in zdravstvenemu osebju, ki jih zdravi. Bližino je zagotovil tudi civilnim oblastem in vsem, ki si prizadevajo pomagati obolelim ter zaustaviti okužbo.

Med več kot deset tisoč verniki, ki so se danes zbrali na Trgu sv. Petra, je bilo videti le posameznike, ki so nosili zaščitne maske. V Rimu so doslej odpovedali le redke množične prireditve. Današnje slovesnosti na pepelnično sredo, procesija na griču Aventin in bogoslužje v baziliki sv. Sabine ter druga bogoslužja v rimskih župnijah bodo obhajali po predvidenem programu.

Malce drugačne pa so razmere v nekaterih škofijah na severu Italije, kjer so zaradi širjenja virusa ta teden ali celo za nedoločen čas odpovedana vsa bogoslužja in množična zborovanja.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh