Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V postu vsak tretji Nemec brez mobilnega telefona

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 15. 02. 2013 / 08:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

V postu vsak tretji Nemec brez mobilnega telefona

Favorit pri odpovedi v postnem času je sodeč po anketah še vedno alkohol.

V letošnjem postnem času, v katerega smo vstopili s pepelnično sredo, se nemški verniki skušajo odpovedati predvsem alkoholu in sladkarijam. Pri daljšem postu bi se vsak tretji Nemec najraje odpovedal uporabi svojega mobilnega telefona. To so izsledki ankete po naročilu neke nemške zdravstvene zavarovalnice, ki so jo na letošnjo pepelnično sredo objavili v Hamburgu, predstavila pa jih je nemška katoliška agencija KNA.

32 % vprašanih je pojasnilo, da se niso še nikoli postili in da to zanje tudi ne pride v poštev. Vsak drugi vprašani je v preteklosti v postnem času iz svojega vsakdana načrtno umaknil določena živila in druge potrošniške dobrine. Največ udeležencev ankete se je kdaj v življenju postilo med Bavarci in v nemški pokrajini Baden-Württemberg, kar 60 %, medtem ko so tovrstne odločitve znatno redkejše v vzhodni Nemčiji, tam se je doslej že postilo okoli 43 % izprašanih.

Favorit pri odpovedi v postnem času ostaja alkohol – temu bi se najraje odpovedalo 71 % vprašanih. Sledijo sladkarije (66 %), meso (42 %), kajenje (44 %) in gledanje televizije (34 %). Skoraj vsak tretji Nemec bi najraje izklopil svoj mobilni telefon, kar je navedlo malce več žensk (31 %) kot moških (28 %). V najmlajši starostni skupini 18- do 29-letnikov pa odpoved uporabi mobilnega telefona z zgolj 15 % ni posebej priljubljena.

Pričakovanja in cilji odpovedi v postnem času se opazno razlikujejo med spoloma. 55 % žensk meni, da je zavestna odpoved smiselna za človekovo zdravje, med moškimi jih je takšnega mnenja okoli 46 %. Ženske se najraje odpovedo sladkarijam (74 %), tem sledijo alkohol (72 %), meso (48 %) in kajenje (42 %). Mošk z 71 % najpogosteje navajajo alkohol, sledijo mu sladkarije s 57 %.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh