Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Rimu našli relikvije sv. Petra?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 01. 09. 2017 / 11:02
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:37
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Rimu našli relikvije sv. Petra?

Med restavracijskimi deli pri cerkvi v Trasteveru odkrita posoda z morebitnimi ostanki prvega papeža.

Med restavracijskimi deli v cerkvi v rimski četrti Trastevere so bile najverjetneje odkrite relikvije svetega Petra, je v teh dneh poročal italijanski časnik La Stampa. Pod oltarjem v cerkvi Santa Maria in Cappella so našli posodo z relikvijami, ki naj bi sodeč po zapisu iz srednjega veka pripadale prvemu papežu.



Kot je poročala La Stampa na podlagi televizijske dokumentacije italijanske televizijske hiše RAI, so na kamnu iz obdobja gradnje svetišča v 11. stoletju naštete pomembne relikvije: delček Marijinega oblačila (tega pod oltarjem niso našli), relikvije sv. Petra ter papežev Kornelija, Kalista in Feliksa, ki naj bi bile v cerkev Santa Maria in Cappella prinešene z različnih pokopališč. Zapis navaja še mučence Hipolita, Anastazija, Meliksa in Marmenija.

Petrov grob sicer tradicionalno častimo pod baziliko sv. Petra; že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja je bila arheologinja Margherita Guarducci prepričana, da so tam našli ostanke okostja sv. Petra. Kljub temu uganka glede Petrovih relikvij nikoli ni bila dokončno rešena. Tudi izjava papeža Pavla VI. 26. junija 1968, da so bile relikvije »identificirane na verodostojen način«, ni prinesla dokončnega odgovora.

Medtem ko lahko za kosti, najdene pod baziliko sv. Petra, z gotovostjo rečemo, da so pripadale moškemu iz 1. stoletja po Kristusu, pa o pristnosti pred kratkim najdenih relikvij še ni mogoče reči nič natančnega, gre razbrati iz televizijske dokumentacije. Posode z relikvijami so bile izročene rimski škofiji, ki jih je sprejela v varstvo in jih na novo zapečatila.

Cerkev Santa Maria in Cappella leži v vzhodni okljuki Tibere. Zgrajena je bila leta 1090 v času pontifikata Urbana II. Zaradi nevarnosti zrušenja je zaprta že od leta 1982, restavratorska dela pa so trenutno v zaključni fazi.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh