Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Rimu po potresu zaprti dve baziliki

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 02. 11. 2016 / 10:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Rimu po potresu zaprti dve baziliki

Prizadeti sta baziliki sv. Pavla in sv. Lovrenca zunaj obzidja, potres porušil baziliko sv. Benedikta v Norcii.

Zaradi močnega potresa, ki je minulo nedeljo stresel osrednjo Italijo, sta zaprti rimski baziliki sv. Pavla in sv. Lovrenca zunaj obzidja. Vatikanska varnostna služba je preverila tudi baziliko sv. Petra in na njej ni odkrila nobenih poškodb, je zapisano v poročilu, ki so ga objavili na Radiu Vatikan. Vatikanska bazilika bo torej še naprej odprta za vernike in obiskovalce.



Po navedbah italijanskih medijev je bila potresna moč od 6,5 do 6,7 po Richterjevi lestvici, kar potres uvršča med najmočnejše v zadnjih 100 letih v Italiji. Tla so se večkrat zatresla, največji sunek je bil zabeležen ob 7. uri in 41 minut in ga je bilo čutiti tudi v Rimu. Epicenter potresa je bil v bližini mesteca Norcia, ki leži okoli 70 km vzhodno od Perugie in 110 km severovzhodno od prestolnice. Človeških žrtev naj po poročanju medijev ne bi bilo.

Kot je sporočila italijanska civilna zaščita, so iz pokrajine Marke v številnih mestih in okrajih poročali o poškodovanih stavbah. V Norcii sta se zaradi potresa porušili dve zgodovinski cerkveni stavbi, tudi bazilika sv. Benedikta iz 14. stoletja, ki naj bi bila po izročilu zgrajena v rojstnem mestu sv. Benedikta iz Nursije (480-547), ustanovitelja reda benediktincev. Italijanska televizija je prikazovala podobe uničenja in ljudi, ki so v paniki bežali na prosto. Več sekund trajajoči potres so občutili tudi v italijanski prestolnici.



Prva blažja potresna sunka sta pokrajino Marke stresla že sredi minulega tedna.

Svojo solidarnost s prebivalci osrednje Italije je med opoldansko molitvijo angelovega češčenja minulo nedeljo izrazil tudi papež Frančišek.

Vir: Kathpress
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh