Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Rimu protesti proti fašizmu

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 16. 10. 2021 / 19:04
Oznake: Družba, Nemiri, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 16.10.2021 / 19:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Rimu protesti proti fašizmu
Bazilika sv. Janeza v Lateranu FOTO: arhiv Družine

V Rimu protesti proti fašizmu

V Rimu se je danes na protestih proti fašizmu zbralo več deset tisoč ljudi, ki so med drugim pozvali k prepovedi skrajne desnice.

Slogan protestov, ki so ga organizirala italijanska sindikalna združenja, je bil »Nič več fašizma: za delo, sodelovanje in demokracijo«, poroča STA. Protestniki so se udeležili pohoda do osrednjega prizorišča na trgu Piazza San Giovanni, nosili pa so transparente z napisom »Fašizem: nikoli več« in pozivali k prepovedi neofašistične skupine Forza Nuova.

Nič več fašizma: za delo, sodelovanje in demokracijo.

Protest so italijanska sindikalna združenja sklicala po napadu na prostore sindikata CGIL v Rimu, ki so ga prejšnjo soboto izvedli nasprotniki covidnega potrdila, med katerimi so bili tudi skrajni desničarji. V izgredih je bilo ranjenih 38 policistov, prijeli so več desničarskih skrajnežev. V Italiji so se v odziv na dogajanje okrepili pozivi k razpustitvi skrajno desne stranke Forza Nuova.

Protestnega shoda so se danes udeležili voditelji sindikalnih zvez CGIL, CISL in UIL, skupaj s politiki iz levosredinske koalicije in predstavniki civilnih združenj. Po poročanju medijev se je shoda udeležilo več kot 50.000 ljudi.

Danes mineva tudi 78 let od nacističnega pohoda na judovski geto v Rimu.

Kot je poudaril glavni tajnik sindikata CGIL Maurizio Landini, »ta shod predstavlja tudi vse tiste v Italiji, ki želijo spremeniti državo, ki želijo zapreti vrata političnemu nasilju«. Po njegovih besedah gre za proteste v obrambo demokracije.

Landini je poudaril potrebo po »premagovanju fašistične miselnosti« in ob tem spomnil, da današnji protesti potekajo ob 78. obletnici nacističnega pohoda na judovski geto v Rimu. Več kot tisoč Judov, med njimi 200 otrok, so nacisti 16. oktobra 1943 deportirali v koncentracijsko taborišče Auschwitz, od koder se jih je vrnilo le 16.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh