Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Sansepolcru bodo restavrirali »Kristusovo vstajenje«

Objava: 01. 12. 2014 / 07:48
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:20
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Sansepolcru bodo restavrirali »Kristusovo vstajenje«

Piero della Francesca je znamenito fresko naslikal v letih 1467-68.

V toskanskem mestu Sansepolcro bodo restavrirali znamenito fresko Kristusovo vstajenje, ki jo je italijanski slikar Piero della Francesca v letih 1467-68 naslikal v tamkajšnji Palazzo dei Conservatori, v kateri ima danes prostore Mestni muzej.



Ena najstarejših italijanskih ustanov, ki se posvečajo restavriranju umetnin, bo temu projektu posvetila poldrugo leto. Kot navaja STA, bodo zahvaljujoč posebnemu zidarskemu odru ljubitelji umetnosti in turisti restavratorje lahko opazovali pri delu.

Restavratorska dela bo prevzela ekipa iz Delavnica za dragocene kamne (Opificio delle Pietre Dure) iz Firenc, del stroškov restavriranja pa bo prevzel milanski zbiratelj Aldo Osti.

Nedavne raziskave, ki jih je ekipa izvedla, so pokazale, da sta tako čiščenje kot restavriranje te umetnine nujno potrebna. Mesto Sansepolcro bo za restavriranje slike namenilo 40.000 evrov, Osti pa je obljubil še dodatnih 100.000 evrov.

Po besedah Cecilie Frosinini iz ustanove, ki bo prevzela restavriranje umetnine, bo restavriranje slike velik izziv. »Umetnik je kombiniral različne tehnike, poleg tega je uporabil različne metode risanja«, je pojasnila. »Paleta barvnih pigmentov pa je značilna za njegovo slikarstvo v tehniki tempere«, je dodala.

Po Ostijevih besedah je delo Piera della Francesce, ki se je rodil v Sansepolcru, izjemnega pomena za celotno skupnost. »Delo ima veliko simbolno vrednost in s stražarji, ki spijo in z vstalim Kristusom predstavlja naše mesto«, je dejal.

Kot je poudaril predstojnik urada za kulturno dediščino province Arezzo Agostino Bureca, pa je potrebno zavarovati in stabilizirati tudi samo strukturo, ki je nosilec te umetnine. Zato so se tudi dogovorili s Tehniško fakulteto univerze v Perugii, da bo preverila statiko same stavbe.

Sliko je angleški pisatelj Aldous Huxley opisal kot eno najlepših slik na svetu. To je umetnino in mesto Sansepolcro v drugi svetovni vojni rešilo pred uničenjem. Kapitan bombnika Clarke, ki je prebral Huxleyjev opis, je namreč zaustavil bombardiranje mesta.

Vir: STA / M. M. Š.
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh