Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V soboto dan molitve za žrtve spolnih zlorab, osrednja dogodka v cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani

Za vas piše:
M. M.
Objava: 17. 11. 2023 / 11:00
Oznake: Dogodek, Molitev
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.11.2023 / 10:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
V soboto dan molitve za žrtve spolnih zlorab, osrednja dogodka v cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani
Fotografija je simbolična. FOTO: Tatjana Splichal

V soboto dan molitve za žrtve spolnih zlorab, osrednja dogodka v cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani

Katoliška cerkev v Sloveniji bo v soboto, 18. novembra, obhajala dan molitve za žrtve spolnih zlorab. Župnije, redovne skupnosti in cerkvena občestva so povabljeni, da vključijo vernike k sodelovanju v bogoslužjih in molitvenih urah, namenjenih preživelim žrtvam spolnih zlorab, ob tej priložnosti sporočajo s Slovenske škofovske konference (SŠK).

SŠK v cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani v sklopu ozaveščanja o problematiki spolnih zlorab in prizadevanj, da bi nudila podporo tako primarnim kot sekundarnim žrtvam teh dejanj, v soboto popoldne pripravlja okroglo mizo ob sočasnem odprtju razstave SHAME – European stories (Sram/sramota – evropske zgodbe), zvečer pa še molitev za žrtve spolnih zlorab s taizéjskimi spevi.

Oseba, ki je preživela duhovniško zlorabo, je leta 2016 Papeški komisiji za zaščito mladoletnikov Tutela minorum (PCPM) dala predlog za svetovni dan molitve za žrtve spolnih zlorab.

Papež povabil škofe, da določijo molitveni dan

Papež Frančišek je zatem povabil škofe po vsem svetu, naj določijo poseben molitveni dan, ki bo podpiral poti človeškega in duhovnega okrevanja. Ta dan je namenjen preživelim žrtvam, ki so bile hudo prizadete v Cerkvi ali zunaj nje ter družinam in skupnostim, ki so žalovale za svojimi bližnjimi, spominja SŠK.

V Sloveniji molitveni dan 18. novembra

Slovenska škofovska konferenca je za ta dan izbrala 18. november, ki je tudi svetovni dan za odpravo spolnega izkoriščanja in nasilja nad otroki, za prinašanje upanja in ozdravitev preživelih ter hkrati evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo.

Okrogla miza in odprtje razstave SHAME

V galeriji cerkve sv. Jožefa v Ljubljani bo v soboto, 18. novembra, ob 17. uri potekala okrogla miza z naslovom Podpora in pomoč preživelim žrtvam spolnih zlorab ter njihovo okrevanje. Sočasno bodo odprli razstavo SHAME – European stories (Sram/sramota – evropske zgodbe), ki jo je v Ljubljano pripeljala organizacija Justice Initiative v podporo žrtvam. Razstava vključuje serijo fotografij ljudi, ki so povedali svoje zgodbe o zlorabi v otroštvu ali mladosti. Na ogled bo do 17. decembra.

Več o razstavi in okrogli mizi lahko preberete tukaj.

Molitev s taizéjskimi spevi

Druga pobuda pa je molitev za žrtve spolnih zlorab s taizéjskimi spevi, ki bo prav tako v soboto v cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani, in sicer ob 20. uri. Molitev pripravlja rektor cerkve sv. Jožefa p. Tomaž Mikuš v sodelovanju z taizéjskimi brati. Duhovni nagovor bo imel novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference dr. Andrej Saje.

Nalaganje
Nazaj na vrh