Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nemški škof, ki je vabil k blagoslovu istospolne, odstopil zaradi obravnave spolnih zlorab

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 27. 03. 2023 / 09:40
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.03.2023 / 10:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nemški škof, ki je vabil k blagoslovu istospolne, odstopil zaradi obravnave spolnih zlorab
Nemški škof Franz-Josef Bode. FOTO: bistum-osnabrueck.de

Nemški škof, ki je vabil k blagoslovu istospolne, odstopil zaradi obravnave spolnih zlorab

Papež Frančišek je sprejel odstop nemškega škofa Franza-Josefa Bodeja, ki se je odpovedal »pastoralni oskrbi škofije Osnabrück«, so minuli konec tedna brez dodatnih pojasnil sporočili iz Vatikana.

Škof Osnabrücka, 72-letni Franz-Josef Bode, svoj odstop po navedbah spletnega portala Vatican News utemeljuje predvsem z lastnimi napakami pri obravnavi spolnih zlorab. Septembra lani objavljeno vmesno poročilo o soočanju s spolnim nasiljem v škofiji Osnabrück je »še enkrat jasno pokazalo njegove lastne napake pri obravnavi primerov zlorab«, je škof pojasnil v izjavi za javnost. Pri tem je izrecno priznal svojo odgovornost kot škof, pa tudi svoje osebne napake: »Danes lahko vse prizadete le še enkrat prosim za odpuščanje.« Bode je prvi katoliški škof v Nemčiji, ki je odstopil zaradi škandala, povezanega s spolnimi zlorabami.


»Bog je večji od našega srca«

Franz-Josef Hermann Bode je škofijo Osnabrück vodil od leta 1995, od leta 2017 pa je bil namestnik predsednika Nemške škofovske konference. Njegovo škofovsko geslo je »Bog je večji od našega srca«.

Škof Bode je prepričan, da bo sinodalna pot privedla do konkretnih sprememb v Katoliški cerkvi.

Škof Bode je minuli teden izrazil prepričanje, da bo Vatikan začel dialog z nemško Cerkvijo. Po lastnih navedbah je prepričan, da bo sinodalna pot privedla do konkretnih sprememb v Katoliški cerkvi. Kot je dejal na okrogli mizi v domači škofiji, predvideva, »da ne gre za veliko prevaro, čeprav smo bili že pogosto razočarani«. Zatrdil je, da velika večina nemških škofov podpira odločitve reformnega procesa.

»Veliko obžalovanje in spoštovanje«

Predsednik Nemške škofovske konference Georg Bätzing je vest o odstopu škofa Bodeja sprejel z »velikim obžalovanjem in spoštovanjem«. »Želel bi si, da bi Te še nekaj let srečeval kot člana Nemške škofovske konference. Obenem pa razumem Tvojo odločitev in posledice, ki jih prinaša. Iz srca se Ti zahvaljujem in cenim Tvoje delo, tako osebno kot v imenu Nemške škofovske konference,« je škof Bätzing zapisal škofu Bodeju.

S Teboj danes izgubljam najtesnejšega sopotnika na sinodalni poti, na kateri nas čaka še veliko etap.

Bode je bil pri Nemški škofovski konferenci dolgoletni »mladinski škof« in je spremljal mlade udeležence na svetovnih dnevih mladih. Poleg tega je kot predsednik Pastoralne komisije (2010-2021) pomembno prispeval k temeljnemu dokumentu Nemške škofovske konference »Skupaj biti Cerkev« (2015). Po besedah škofa Bätzinga je znal »z iskreno skrbjo povezovati teologijo, vero in duhovnost«. Bätzing se je kolegu zahvalil tudi za njegovo neutrudno zavzetost na sinodalni poti: »S Teboj danes izgubljam najtesnejšega sopotnika na sinodalni poti, na kateri nas čaka še veliko etap.«

Podpora istospolnim partnerstvom

Pred dvema tednoma je škof Bode poskrbel za številne medijske objave s svojo napovedjo, da bo kar čim hitreje udejanjil sklepe nemške sinodalne poti, vključno z uvedbo bogoslužnega blagoslova istospolnih zvez. Pred tem je izrazil tudi odločno javno podporo ženskemu diakonatu.

Nalaganje
Nazaj na vrh