Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V splošnem rimskem koledarju šest novih svetnikov

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 02. 02. 2021 / 12:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.02.2021 / 12:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
V splošnem rimskem koledarju šest novih svetnikov

V splošnem rimskem koledarju šest novih svetnikov

Godovi Marte, Marije in Lazarja ter treh cerkvenih učiteljev odslej obvezujoči za vesoljno Cerkev.

FOTO: Vatican Media

Vatikanska Kongregacija za bogoslužje in disciplino zakramentov je danes izdala dva odloka, ki ju je potrdil tudi papež Frančišek, poroča spletni portal Vatican News. Z njima se v splošni rimski koledar po novem uvršča šest svetnikov, katerih bogoslužni spomin bo odslej obvezujoč za vesoljno Cerkev.

29. julija bomo obhajali god sv. Marte, Marije in Lazarja, kar pomeni, da bo vse bogoslužne knjige treba posodobiti z molitvami in besedili, ki bodo omenjali tudi te tri Jezusove prijatelje. Kot je zapisano v odloku, je papež Frančišek odločil, naj se njihova imena dodajo v splošni rimski koledar »zaradi pomembnega evangeljskega pričevanja ob tem, ko so Jezusa sprejeli v svoj dom, Mu pozorno prisluhnili in verovali, da je On sam vstajenje in življenje«.

»V tem domu v Betaniji,« piše v odloku, »je Gospod Jezus izkusil duha družine ter prijateljstva Marte, Marije in Lazarja, in zato je v evangeliju po Janezu zabeleženo, da jih je Jezus ljubil. Marta mu je gostoljubno odprla njihov dom in ga pogostila, Marija je pozorno prisluhnila Njegovim besedam, Lazar pa je nemudoma vstal iz groba na ukaz Njega, ki je premagal smrt.«

Marijina istovetnost

V danes objavljenem odloku je tudi zaznamek o »tradicionalni negotovosti v latinski Cerkvi« glede Marijine istovetnosti. Kot je zapisano, so nedavne raziskave razrešile to vprašanje in jo prepoznale kot sestro Marte in Lazarja, »kot potrjuje tudi rimski martirologij«.

Cerkveni učitelji

V ločenem odloku je papež Frančišek odločil, naj se v splošni rimski koledar vpišejo še imena treh cerkvenih učiteljev:

- sv. Gregor iz Nareka, opat in cerkveni učitelj, 27. februarja;
- sv. Janez Avilski, duhovnik in cerkveni učitelj, 10. maja;
- sv. Hildegarda iz Bingna, mistikinja in cerkvena učiteljica, 17. septembra.

Svetost in modrost

Odlok pravi, da je »kombinacija svetosti in znanja v izkustvu skrivnosti Jezusa Kristusa neločljivo povezana s skrivnostjo Cerkve«. Ta povezava med svetostjo in modrostjo je posebej vidna v tistih osebah, ki jim je podeljen naziv »cerkveni učitelj«. Trije omenjeni svetniki so dodani v splošni rimski koledar, ker »vsak izmed njih Cerkvi daje nekaj edinstvenega«. »Modrost, ki zaznamuje ta moška in žensko, ni zgolj njihova,« je zapisano v odloku, »saj so s tem, ko so dobili naziv cerkvenega učitelja, postali učitelji modrosti za celotno cerkveno občestvo.«

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh