Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V središču migracij so osebe, obrazi, zgodbe …

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 11. 09. 2020 / 08:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.09.2020 / 09:52
Ustavi predvajanje Nalaganje

V središču migracij so osebe, obrazi, zgodbe …

Papež Frančišek je sprejel udeležence evropskega projekta »Snapshots from the borders«.

Foto: Vatican Media

Papež Frančišek je včeraj v avdienco sprejel udeležence evropskega projekta »Snapshots from the borders« (Utrinki z meja), ki jih je vodil župan Lampeduse in Linose. Kot poroča Radio Vatikan, je »Snapshots from the borders« triletni projekt, ki ga izvaja 35 partnerjev območnih skupnosti in organizacij civilne družbe, podpira pa ga tudi Evropska zveza (Europe Aid DEAR).

Papež je najprej pozdravil vse, ki sodelujejo pri omenjenem projektu. Po njegovih besedah gre za daljnoviden projekt, ki predvideva spodbujanje globljega razumevanja migracij, kar naj bi omogočilo evropski družbi, da bo zmogla podati bolj človeški in bolj usklajen odgovor na izzive sodobnih migracij. Cilj mreže krajevnih oblasti in organizacij civilne družbe, ki se je rodila iz tega projekta, je pozitiven prispevek k razvoju migracijskih politik glede tega namena.

Izzivi so številni in nagovarjajo vse

Trenuten migracijski scenarij je zapleten in pogosto predstavlja drugo dramatično plat. Globalne soodvisnosti, ki določajo migracijske tokove, moramo bolje preučiti in jih razumeti. Izzivi so številni in nagovarjajo vse. Papež je zatrdil, da nihče ne sme ostati ravnodušen ob človeških tragedijah, ki se še naprej dogajajo na številnih območjih po svetu. Med vsemi nas pogosto nagovarjajo tiste, ki se dogajajo v Sredozemlju, saj je to mejno morje, obenem pa tudi srečanje kultur.

Papež je znova spomnil, kako so med migranti, ki se na območju Sredozemlja najbolj mučijo, tisti, ki bežijo s področij vojn ali zapuščajo svojo zemljo v iskanju človeka vrednega življenja. V različnih družbenih kontekstih pa je razširjen občutek ravnodušnosti ali celo zavračanja.; mednarodna skupnost zagotavlja le vojaške posege, ne ustvarja pa ustanov, ki bi zagotavljale enake možnosti, ali krajev, kjer bi prebivalci imeli možnost prizadevanja za skupno dobro. Sveti oče je spodbudil, da ne smemo nikoli sprejeti smrti človeka, ki išče upanje prek morja, ne da bi mu ponudili pomoč.

Ukrepati moramo skupaj, ne posamezno

Ob vseh teh izzivih postane jasno, da nujno potrebujemo konkretno solidarnost in skupno odgovornost tako na nacionalni kot na mednarodni ravni. Ukrepati moramo skupaj, ne posamezno.

Predvsem pa je pomembno, da spremenimo način, kako vidimo migracije in o njih pripovedujemo. V središču migracij so namreč osebe, obrazi, zgodbe. In v tem je pomen projektov, kot je »Snapshots from the borders«: prizadevajo si predlagati drugačne pristope, navdihnjene s kulturo srečanja, ki predstavlja pot proti novemu humanizmu.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh