Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V stolnico prihaja Stephen Layton z večno harmonijo

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 04. 08. 2021 / 11:14
Oznake: Kultura
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.08.2021 / 11:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
V stolnico prihaja Stephen Layton z večno harmonijo
Zboru Slovenske Filharmonije bo dirigiral eden največjih poznavalcev stare glasbe, Britanec Stephen Layton. FOTO: arhiv Družine

V stolnico prihaja Stephen Layton z večno harmonijo

V ljubljanski stolnici sv. Nikolaja se prvi petek v septembru napoveduje koncert, kakršnega slišimo le v največjih in najbolj mogočnih evropskih katedralah.

Zboru Slovenske Filharmonije bo dirigiral eden največjih poznavalcev stare glasbe, Britanec Stephen Layton. Izvajali bodo znamenito Mašo papeža Marcela brezčasnega skladatelja Palestrine in izbor motetov Antona Brucknerja.

Palestrinovo delo Missa Papae Marcelli / Maša papeža Marcela je sredi 16. stoletja s slogovno izčiščenostjo zaznamovalo potek glasbene zgodovine, je na vabilu na dogodek zapisal Gregor Klančič, umetniški vodja Zbora Slovenske filharmonije: »Papež Marcel je sredi leta 1555 papeževal le tri tedne, a se je močno dotaknil pevcev Sikstinske kapele, Palestrino pa je spodbudil, da mu je posvetil mašo. Na Tridentinskem koncilu je bila za več stoletij postavljena za zgled sakralne glasbe. Tudi danes zveni enako močno, mogočno in ubrano.«

V ljubljanski stolnici sv. Nikolaja se prvi petek v septembru napoveduje koncert, kakršnega slišimo le v največjih in najbolj mogočnih evropskih katedralah. FOTO: arhiv Družine

Ob Palestrini bodo pevci filharmoničnega zbora izvedli še Brucknerjeve motete, po besedah Klančiča »bisere vokalne glasbe 19. stoletja«. V motetih je Bruckner črpal iz Palestrinovega kompozicijskega sloga, ob tem pa s pridom uporabljal novosti romantičnega pojmovanja glasbe, polne dramatičnih efektov, kromatike, silnih crescendov in nenadnih delov izrazne tihote.

Koncert bo v petek, 3. septembra 2021, ob 19.30 v ljubljanski stolnici. Vstopnice bodo na voljo od 16. avgusta naprej.

V ljubljanski stolnici bo 3. septembra ob 19.30 »poglobljeno doživetje brezčasne glasbe«, vabijo v Filharmoniji. Več o skladatelju in brezčasni Palestrinovi in Brucknerjevi glasbi v tiskani Družini.

Vstopnice za koncert bodo od 16. avgusta naprej na voljo »pri vratarju« Stolnice svetega Nikolaja v Ljubljani, od ponedeljka do petka med 11. in 18. uro, ob torkih med 14. in 18. uro.

SvNikolaj_plakat70x100c.pdf

Kupi v trgovini

Vodnik po orgelski glasbi
Priročniki za glasbo in film
48,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh