Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Strasbourgu predstavili mednarodno raziskavo o verski vzgoji

Za vas piše:
Radio Vatikan
Objava: 06. 05. 2009 / 09:20
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Strasbourgu predstavili mednarodno raziskavo o verski vzgoji

Okrogla miza Sveta evropskih škofovskih konferenc o svobodi izobraževanja

Svet evropskih škofovskih konference je minuli ponedeljek v Strasbourgu pripravil okroglo mizo z naslovom Svoboda izobraževanja - verska svoboda v Evropi danes, med katero so predstavili tudi rezultate mednarodne raziskave o verskem pouku v Evropi. Srečanja so se udeležili politični in cerkveni predstavniki, govor ob odprtju pa je imel stalni opazovalec Svetega sedeža pri Svetu Evrope Aldo Giordano; zbrane je nagovoril tudi tajnik Italijanske škofovske konference Mariano Crociata.

Slednji je dejal, da je izvedena raziskava pokazala na cerkvena prizadevanja na področju šolstva in dela z mladimi generacijami preko poučevanja verske vzgoje. Katoliška Cerkev v Evropi se čuti del združevalnega evropskega procesa in evropskim ustanovam ponuja svoj prispevek, pri čemer si prizadeva v središče vseh sprememb postaviti osebo, je dejal Crociata. Izpostavil je tudi, da se združitev evropskih narodov in držav ne more uresničiti le na podlagi političnih odločitev in gospodarskih zahtev, temveč je najprej potrebno skupno sklicevanje na vrednote in ideale.

Evropsko državljanstvo ustvarjajo drže kot so dialog, sprejemanje in spoštovanje identitete, te pa se oblikujejo ravno preko šolskega izobraževanja. Izobraževalna moč verskega pouka v šolah po Crociatovih besedah pomeni prostor znanja, ki je odprt za vse in ponuja pomemben prispevek k poznavanju ter razumevanju zahodne kulturne tradicije, ki je v svoji dolgi zgodovini globoko zaznamovana s krščanstvom. Verska vzgoja usmerja k velikim človeškim problemom, ki se nanašajo na življenje, žalost, smrt, človekov odnos do Boga, okolja in sveta, ki ga obkroža. Kot je dejal Crociata, verski pouk šolo odpira k bolj globalnemu razumevanju družbe in k razumevanju tem, ki se nanašajo na razvoj, mir in svetovno solidarnost.

Evropska raziskava, poimenovana Verska vzgoja – vir za Evropo, je potekala po vseh evropskih šolah med januarjem 2005 in novembrom 2007, njena nosilca pa sta bila Svet evropskih škofovskih konferenc in Italijanska škofovska konferenca. Rezultate je predstavil Vicenzo Annicchiarico iz Italijanske škofovske konference. Ta je med drugim dejal, da je raziskava omogočila oblikovanje mreže posameznikov, delegatov škofovskih konferenc, ki lahko delijo izkušnje na področju poučevanja verske vzgoje. Poleg tega je bila zbrana široka paleta podatkov o stanju verskega izobraževanja v šolah po vsej Evropi na podlagi 33 izčrpnih poročil iz posameznih držav; narejen je bil pregleden in obsežen pogled na omenjeno področje ter podani predlogi za nadaljnje razmišljanje o določenih temah.

Po rezultatih sodeč se pouk verske vzgoje izvaja v skoraj vseh evropskih državah in sicer po dveh modelih: po enem verska vzgoja temelji na programih, ki jih neposredno oblikuje država, po drugem pa pri verskem pouku igra pomembno vlogo tudi Cerkev. Raziskava med drugim tudi potrjuje zadovoljivo sodelovanje med Cerkvijo in državo na področju izobraževanja.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh