Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V strokovni skupini premlevajo možnost postopnega sproščanja ukrepov

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 09. 02. 2022 / 22:06
Oznake: Koronavirus, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.02.2022 / 22:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
V strokovni skupini premlevajo možnost postopnega sproščanja ukrepov
V strokovni skupini si glede morebitnega sproščanja niso povsem enotni, razmišljajo pa v smeri postopnega ukinjanja posameznih ukrepov. FOTO: Pixabay

V strokovni skupini premlevajo možnost postopnega sproščanja ukrepov

Kot je danes poudaril član skupine, vodja oddelka intenzivne terapije ljubljanske infekcijske klinike Matjaž Jereb, v strokovni skupini za covid-19 premlevajo možnosti postopnega sproščanja epidemioloških ukrepov, pri čemer bo poglavitni kriterij zanj stanje na covidnih oddelkih, ki je ta čas še resno.

»Če bo število kritično bolnih upadalo, ni razloga, da ukrepov ne bi postopoma ukinjali,« je pojasnil Jereb in dodal, da so ocene, kakšne bodo epidemiološke razmere v prihodnjih tednih, še preuranjene. V skupini si glede morebitnega sproščanja niso povsem enotni, razmišljajo pa v smeri postopnega ukinjanja posameznih ukrepov.

Upad pričakovati konec meseca

Po Jerebovih besedah razmere na covidnih oddelkih ljubljanskega UKC še niso dobre, saj število bolnikov še naprej počasi narašča, upad je pričakovati konec meseca. Na intenzivnih oddelkih UKC prevladujejo bolniki, ki se zdravijo zaradi covida in ne zaradi drugih bolezni ob okužbi s koronavirusom. »Nekateri na teh oddelkih ležijo že več kot dva tedna ali celo mesec dni,« je dejal Jereb.

Covid še vedno ogroža

Po poročanju STA je Jereb opozoril, da covid-19, ki je v zadnjih dveh letih že mnogokrat presenetil, še naprej terja pazljivost: »Ne bi si upal trditi, da je zadnji sev koronavirusa, omikron, zgolj ena od oblik gripe.« Po njegovem mnenju covid nekatere posameznike še ogroža, zlasti kronične bolnike, starejše in imunsko kompromitirane bolnike, pri katerih po cepljenju ni pričakovati razvoja ustrezne imunske zaščite.

Napoved Janeza Žiberta

Da je epidemija po doseženem vrhu konec januarja že v upadu, pa ocenjuje Janez Žibert z ljubljanske zdravstvene fakultete, ki modele razvoja epidemije pripravlja za Sledilnik covida-19. Vrh števila covidnih bolnikov na navadnih in intenzivnih oddelkih pričakuje jutri, vrh števila smrti pa prihodnji teden.

Marca bi se moralo stanje umiriti

Število dnevnih okužb bo, napoveduje Žibert, še nekaj tednov počasi padalo. Ta teden bo predvidoma potrjenih 60.000 novih okužb, kar je manj kot v minulih tednih, ki je bilo tedensko potrjenih tudi 100.000 novih okužb. »Marca bi se moralo, če ne bo novih različic ali drugega nepričakovanega, stanje umiriti,« poudarja.

Reprodukcijsko število pada vse hitreje

Kot pomembno je Žibert označil, da reprodukcijsko število pada vse hitreje in je konec minulega tedna padlo pod ena, kar pomeni, da vsaka okužena oseba prenese okužbo povprečno na manj kot eno osebo. Opozarja še, da so modeli razvoja epidemije različno kakovostni.

Kupi v trgovini

Kje je Bog v času koronavirusa?
Družbena vprašanja
11,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh