Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V UKC Ljubljana dobivajo tudi do 30 pozivov in groženj dnevno [VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 11. 01. 2022 / 16:18
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 11.01.2022 / 16:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
V UKC Ljubljana dobivajo tudi do 30 pozivov in groženj dnevno [VIDEO]
V UKC Ljubljana se že soočajo s primanjkljajem razpoložljivih zdravnikov. FOTO: Bor Slana/STA

V UKC Ljubljana dobivajo tudi do 30 pozivov in groženj dnevno [VIDEO]

Dveletna pojavnost koronavirusa je posledično povečala tudi stiske bolnikov, njihovih svojcev in zaposlenih v ljubljanskem UKC, pritiski se zaradi vse večje izgorelosti, utrujenosti, nestrpnosti in pričakovanj večajo, je na današnji novinarski konferenci poudaril Matjaž Tavčar, vodja službe za korporativno varnost ljubljanskega Kliničnega centra.

»Ukvarjamo se z eno boleznijo, čeprav je bolezni več kot ena in jih trenutno zdravimo v omejenih zmožnostih, zato prihaja do nestrpnosti. Načelno je bila že pred covidom politika UKC ničelna toleranca do vseh groženj, verbalnih in fizičnih, enako peljemo tudi naprej, kajti ne moremo si dovoliti še dodatnega pritiska nad zaposlenimi, ki so na skrajnih mejah zmožnosti,« je poudaril Matjaž Tavčar.

Ena do dve neposredni grožnji dnevno

Dobro sodelujejo s policijo, dnevno pa prejemajo do 30 e-sporočil in telefonskih klicev z grožnjami, tudi s smrtjo, češ da zaposleni »silijo ljudi v zdravljenje in cepljenje«. Neposrednih groženj, do katerih prihaja na območju UKC Ljubljana, dobivajo eno do dve dnevno, med drugim tudi tako nerazumljive, da »ljudje, ki so bili transplantirani, pridejo na kontrolo in se ne želijo testirati, ker ne izpolnjujejo pogoja PCT, saj ne dovolijo posega v svoje telo. Poseg so dovolili, ko je bilo treba dobiti organ, ko pa se je treba testirati in preprečiti širjenje okužb, tega ne dovolijo,« se čudi Tavčar.


Ne pomanjkanje postelj, temveč kadra

Hkrati je poudaril, da po treh, štirih valovih epidemije glavna težava niti ne bo pomanjkanje postelj, temveč primanjkljaj kadra, do česar bo prišlo v prihodnjih tednih, če ne celo dneh. To je potrdila tudi vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb Tatjana Mrvič, ki je razkrila, da je bila danes odsotna približno desetina zaposlenih (bolniška, uveljavljanje višje sile, nega otroka doma, karantena), okrog 30 % zaposlenih, ki so ta čas na bolniški, pa je ravno zaradi covida.

165 zaposlenih na bolniški zaradi okužbe, 132 v karanteni

Resda je z 10. januarjem omogočena krajša karantena, a bodo po besedah Mrvičeve do konca tedna prišli v položaj, ko bo treba zagotavljati oskrbo tudi s tistimi, ki so v visokotveganih stikih in bodo morali delati naprej, dokler bodo nesimptomatski oziroma jim ne bodo potrdili okužbe. O tem se dnevno dogovarjajo z vodstvom glede na število potrjenih primerov. Zaradi okužbe je ta čas na bolniški 165 zaposlenih, še 132 jih je v karanteni.

Logistična težava za posamezne oddelke

»Danes je bilo potrjenih 28 okužb zaposlenih, kar lahko predstavlja veliko logistično težavo za posamezne oddelke. Dodatna težava so vdori na bele, čiste, necovidne oddelke, kar se nam dnevno dogaja. Omikron se zelo hitro širi. Imamo sicer sistem testiranja vseh pacientov, ki pridejo v bolnišnico, tudi polno cepljenih, saj tudi trikratno cepljenje pred okužbo ne ščiti,« je prepričana Mrvičeva.

Prošnja obiskovalcem za upoštevanje navodil

Ljubljanski UKC je odprt za obiske z omejenimi zmožnostmi, zato Tatjana Mrvič prosi obiskovalce za upoštevanje navodil – prvih sedem dni obiskov praviloma ni, pozneje v dogovoru z oddelčnimi zdravniki ob doslednem upoštevanju navodil o obvezni nošnji zaščitnih mask, spoštovanju pogoja PCT in navodil osebja oddelka, kamor hodijo na obiske.

Vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb Tatjana Mrvič. FOTO: Nebojša Tejić/STA

Okužbe izrazite v domačem okolju

Med zaposlenimi sicer prihaja do okužb z omikronom izrazito v domačem okolju, od začetka meseca niso imeli v UKC še nobene potrjene okužbe, neposredno vezane na bolnišnico. Večinoma so viri okužb vrtčevski oziroma osnovnošolski otroci ali pa partnerji. »Trenutno imamo v 10 dneh januarja primerljivo število okuženih kot novembra ali decembra mesečno,« je še pojasnila Mrvičeva.

Namesto v karanteno pod določenimi pogoji na delo

Zdravniki, ki so doma izpostavljeni, toda (še) brez potrjene okužbe, bodo pod določenimi pogoji ostali v delovnem procesu – tudi zaradi visoke trikratne precepljenosti. Stanje bodo skušali obvladovati s testiranjem, ki je na voljo, hitro in zanesljivo, bo pa prilagojeno cepilnemu statusu zdravnika, njegovi – enkratni ali dnevni – izpostavljenosti, pa tudi oddelkom, saj so nekateri bolj tvegani od drugih, delovne razmer pa niso povsod enake.

Ni skoka sprejemov, a tudi ni odpustov

Sicer pa UKC Ljubljana v zadnjem času beleži dvig hospitalizacij (na 210 v nekaj dneh, kolikor je bilo prej nazadnje krepko pred prelomom leta). Tudi število bolnikov v intenzivni terapiji se le rahlo niža, pojasnjuje predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc in dodaja, da v zadnjih dneh resda ni povečanega števila sprejemov, vendar tudi odpustov ni bilo.

Predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc. FOTO: Bor Slana/STA

Prve hospitalizacije bolnikov z omikronom

Hkrati so se začele tudi hospitalizacije bolnikov, okuženih z omikronom. Zaenkrat prevladujejo bolniki, ki so jim omikron odkrili ob naključnem testiranju ali ob sprejemu, saj niso imeli težav, ki jih sicer pripisujejo koronavirusu, so pa imeli druge osnovne težke bolezni, zaradi katerih je bila potrebna hospitalizacija.

En bolnik intubiran z dokazano okužbo z omikronom

»Žal pa je tudi že en bolnik, star dobrih 50 let, na enoti intenzivne terapije intubiran z dokazano okužbo z omikronom. Bolnik nima osnovnih bolezni, a je žal tudi necepljen,« je poudarila Lejko Zupančeva in naštela še štiri porodnice, dva bolnika na izventelesnem krvnem obtoku, nekaj hospitaliziranih otrok … »K sreči pa nismo imeli veliko smrtnih primerov in upam, da tako tudi ostane.«

UKC gre v fazo 3

Potrdila je, da so na današnjem sestanku »kriznega štaba« UKC sklenili, da je čas, da gre ljubljanski Klinični center v t. i. »fazo 3«, kajti število zaposlenih, umaknjenih iz delovnega procesa, je že tolikšno, da bodo morali za nemoteno oskrbo bolnikov tudi zaposleni, ki bi bili sicer v karanteni, delati pod določenimi pogoji.

Zdravstveni kader in bolniki so najbolj ogrožena populacija

»Izvajali bomo testiranje PCR, dokler bomo to zmogli, ker so zdravstveni kader in bolniki najbolj ogrožena populacija in moramo to ščititi za vsako ceno. Imamo svoj laboratorij, ki bo povečal kapacitete. Upam, da se bo stanje prej umirilo, preden bomo prišli do tega, da bi hospitalizirali bolnike samo na osnovi hitrih testov. Imamo nekaj slabih izkušenj in si tega ne želimo, zlasti ne na oddelkih z ranljivimi bolniki z motnjo imunskega sistema,« je še poudarila Tatjana Lejko Zupanc.

Nalaganje
Nazaj na vrh