Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajina: s slovensko pomočjo odprli dom za rehabilitacijo otrok

Za vas piše:
M. P.
Objava: 09. 12. 2023 / 20:52
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.12.2023 / 06:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajina: s slovensko pomočjo odprli dom za rehabilitacijo otrok
Slovenska karitas je v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve RS in Caritas Spes Ukrajina prenovila dom za rehabilitacijo otrok s posebnimi potrebami. FOTO: Slovenska karitas

Ukrajina: s slovensko pomočjo odprli dom za rehabilitacijo otrok

8. decembra so v ukrajinski regiji Žitomir odprli prenovljen dom za rehabilitacijo otrok s posebnimi potrebami. Projekt, ki ga je podprla slovenska Karitas ob pomoči Ministrstva za zunanje in evropske zadeve ter Caritas Spes Ukrajina, je prinesel novo upanje in priložnost za rehabilitacijo več kot tisoč otrokom letno.

Na slovesnosti so bili prisotni številni gostje, med njimi veleposlanica RS v Ukrajini Mateja Prevolšek (na fotografiji tretja z leve), generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič in Jana Lampe, pa tudi sodelavka ukrajinske Karitas Mira Milavec.

Gostje na odprtju doma za rehabilitacijo otrok s posebnimi potrebami. FOTO: Slovenska karitas

Veleposlanica Mateja Prevolšek prijetno presenečena

Veleposlanica Prevolšek, ki je na položaju od letošnjega avgusta, je poudarila pomen celovite pomoči Ukrajini, tako na humanitarnem kot obnovitvenem področju. Opisala je vtise ob ogledu doma, ki ga je Karitas Slovenija skupaj s Caritas Spes obnovila s pomočjo Ministrstva za zunanje zadeve. Presenetila jo je velikost in sodobna oprema doma, ki je bil zasnovan ob upoštevanju vseh potreb oseb s posebnimi potrebami.

Zunanjost doma, ki je povsem prilagojen invalidom. FOTO: Slovenska karitas

V nadaljevanju je veleposlanica izrazila zavezanost Ministrstva za zunanje zadeve k nadaljnji pomoči Ukrajini ter izrazila upanje, da bo imela v prihodnosti še več priložnosti za udeležbo v projektih, ki jih uspešno podpira finančna pomoč ministrstva. Poudarila je tudi, da je Slovenija od začetka vojne v Ukrajini zagotavljala politično, vojaško, humanitarno in razvojno pomoč. 

Odprtje se je pričelo s praznično mašo in nadaljevalo z blagoslovom. FOTO: Slovenska karitas

"Tako majhen narod, pa tako rad pomaga"

Mira Milavec, slovenska sodelavka Caritas Spes v Ukrajini, je poudarila pomen doma za rehabilitacijo otrok in mladih ter se zahvalila vsem, ki so prispevali k uspehu projekta. Izrazila je hvaležnost za pomoč, ki so je deležni, in poudarila, kako velik je prispevek Slovenije kljub njeni geografski majhnosti.

Dom je posvečen Mariji. Peter Tomažič in Jana Lampe sta kot darilo prinesla podobo brezjanske Marije Pomagaj, ki zdaj bdi nad ukrajinskimi otroci. FOTO: Slovenska karitas

Generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič je spregovoril o številnih programih in dejavnostih, ki jih izvaja Caritas Spes v Ukrajini. Poudaril je, da čeprav na videz življenje ljudi poteka normalno, je v življenju še vedno prisotna vojna. Izrazil je željo po miru za Ukrajino ter pozval vse dobre ljudi, naj podprejo prizadevanja za pomoč tej državi.

Peter Tomažič in Jana Lampe sta se v Ukrajini srečala tudi s slovenskimi sestrami, ki delujejo v Ukrajini. FOTO: Slovenska karitas

"Že pred vojno so bile razmere težke, zdaj pa še toliko težje"

Jana Lampe, ki je pri Slovenski Karitas odgovorna za mednarodno pomoč, je poudarila, da smo Slovenci Ukrajini že od samega začetka vojne stali ob strani. Zbrali smo 4,3 milijona evrov in sodelovali v različnih projektih, med drugim tudi pri odprtju doma v Zaričanih. Poudarila je tudi pomembnost psihosocialne pomoči in obnovitvenih projektov, ki so jih izvajali v različnih regijah Ukrajine. Pri večjih projektih s Slovensko karitas sodeluje slovensko ministrstvo za zunanje zadeve v okviru humanitarno strateškega partnerstva. Poleg doma v Zaričanih so v preteklem letu sodelovali še v štirih drugih projektih, ki Ukrajincem pomagajo k dostojnemu življenju. Iskreno je priznala: "S Petrom Tomažičem sva videla, kakšna revščina je na podeželju, pogosto niti pitne vode nimajo, sanitarij. Težko si predstavljaš, če tega ne vidiš. Že pred vojno so bile razmere težke, zdaj pa še toliko težje. Hvala iz srca, priporočamo se še naprej za darove, da ostanemo blizu ljudem v Ukrajini."

Jana Lampe je povedala: "Prišla je že prva skupinica otrok in ko si videl ta žar v otroških očeh, kako dobre pogoje imajo v tej obnovljeni zgradbi, ti srce zaigra, da vračamo tem otrokom dostojanstvo. FOTO: Slovenska karitas

V zaključku so se zahvalili Sloveniji, darovalcem in podjetjem za podporo ter pozvali k nadaljnjemu sodelovanju in pomoči. 

Peter Tomažič in Jana Lampe sta obiskala tudi razdelilnico hrane, ki vsak dan razdeli med 500 in 600 toplih obrokov najbolj revnim. FOTO: Slovenska karitas

Potrebe v Ukrajini so zelo velike. Slovenska karitas želi še naprej ostati blizu ljudem, ki trpijo zaradi vojne v Ukrajini in vas vabi k solidarnosti. Darujete lahko na:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana

TRR: SI56 0214 0001 5556 761

Namen: Pomoč Ukrajini

Sklic: SI00 870

BIC banke: LJBASI2X, Koda namena: CHAR

Prispevek v višini 5 EUR ali 10 EUR je mogoče posredovati s SMS sporočilom UKRAJINA5 in UKRAJINA10 na 1919.


Slovenska karitas se z srca zahvaljuje vsem za vso izraženo solidarnost, sočutje in pomoč!

Nalaganje
Nazaj na vrh