Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Vatikanu imenovali člane komisije za Medjugorje

Objava: 15. 04. 2010 / 08:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Vatikanu imenovali člane komisije za Medjugorje

Komisija bo ugotavljala pristnost medjugorskih videnj

V Vatikanu so ta teden objavili imena posameznih članov komisije, ki so jo pri Svetem sedežu ustanovili z namenom, da ugotovi pristnost Marijinih prikazovanj v Medjugorju. Komisija se je prvič sestala 26. marca letos.

Mednarodni preiskovalni komisiji za Medjugorje predseduje kardinal Camillo Ruini, med člani pa so še številni kardinali in nadškofje, večinoma iz vatikanskih kongregacij in papeških svetov. Med njimi so kardinal Jozef Tomko, častni prefekt Kongregacije za evangelizacijo narodov; kardinal Vinko Puljić, nadškoh vrhbosenski in predsednik Škofovske konference Bosne in Hercegovine; kardinal Josip Bozanić, zagrebški nadškof in podpredsednik Sveta evropskih škofovskih konferenc; kardinal Julian Herranz, častni predsednik Papeškega sveta za razlago pravnih besedil; in nadškof Angelo Amato, prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov.

V komisijo so bili imenovani tusi strokovnjaki, kot so msgr. Tony Anatrella, psihoanalitik in specialist socialne psihiatrije; msgr. Pierangelo Sequeri, profesor temeljne teologije na Teološki fakulteti v severni Italiji; p. David Maria Jaeger O.F.M., svetovalec pri Papeškem svetu za razlago pravnih besedil; p. Zdzislaw Jozef Kijas O.F.M. Conv., član Kongregacije za zadeve svetnikov; p. Salvatore M. Perrella, O.S.M., predavatelj za mariologijo na Papeški marijanski fakulteti; in p. Achim Schutz, profesor teološke antropologije na Papeški lateranski univerzi. Msgr. Krzysztof Nykiel, uradnik pri Kongregaciji za nauk vere, je bil imenovan za dodatnega tajnika.

Med ostalimi strokovnjaki v komisiji so p. Franjo Topić, profesor temeljne teologije iz Sarajeva; p. Mijo Nikić, S.J., profesor psihologije in psihologije religije na Filozofskem in teološkem inštitutu Družbe Jezusove v Zagrebu; p. Mihaly Szentmartoni, S.J., profesor za duhovnost na Papeški univerzi Gregoriani; ter s. Veronica Nela Gaspar, profesorica teologije na Rijeki. Opazen ‘manjkajoči član’ komisije je mostarski škof Ratko Perić, saj do prikazovanj prihaja na ozemlju njegove škofije.

Ko so objavili imena članov komisije, je vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi dejal, da se bodo člani med seboj dogovorili, ali bodo javnosti posredovali sprotne izsledke svoje raziskave. Ne glede na njihovo odločitev pa bo to po besedah p. Lombardija zagotovo ‘diskreten projekt, glede na občutljivost teme, s katero se ukvarja’.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh