Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Vatikanu izpraznili vodnjake

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 25. 07. 2017 / 08:36
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:36
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Vatikanu izpraznili vodnjake

Ob hudi suši zaradi visokih poletnih temperatur v Italiji veljajo izredne razmere glede ravnanja z vodo.

Zaradi suše, ki ogroža mesto Rim in pokrajine okoli italijanske prestolnice, so pri Svetem sedežu sprejeli določene ukrepe za varčevanje z vodo. Med drugim je bil izklopljen dotok vode v vseh vodnjakih, tako zunanjih na Trgu sv. Petra, kot tudi notranjih, vključno s fontanami v Vatikanskih vrtovih. Odločitev Vatikanske države je v skladu s smernicami papeža Frančiška v njegovi okoljevarstveni okrožnici Hvaljen, moj Gospod.



V milijonski prestolnici Rimu gospodinjstva za krajši čas ostanejo brez vode, kadar se raven Braccianskega jezera, osrednjega zbiralnika pitne vode, spusti 160 cm pod običajno stanje. Tudi Vatikan se oskrbuje z vodo iz jezera, ki leži severno od Rima. Gospodinjstvom prav tako grozi pomanjkanje vode: v primeru, da krizni sestanek ta teden ne bo prinesel druge rešitve, je vodovodno podjetje Acea napovedalo, da bodo od petka dalje vsakih osem ur odklapljali vodno oskrbo v zasebnih gospodinjstvih.

Letošnje poletje je Italiji prineslo izredno visoke temperature, kar za 3,22 stopinje višje od povprečja med leti 1971 in 2000. Prekašajo jih le temperature iz vročinskega vala leta 2003, najbolj vročega poletja v zgodovini beleženja temperatur. Poleg visokih temperatur pa je minuli mesec padla komaj polovica sicer običajnega dežja.

Vir: Vatican Radio
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh