Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Vatikanu so se razveselili povabila novega srbskega patriarha

Objava: 29. 01. 2010 / 09:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Vatikanu so se razveselili povabila novega srbskega patriarha

Novi patriarh srbske pravoslavne Cerkve Irinej je papeža Benedikta XVI. leta 2013 povabil na ekumensko slavje v Niš

Kot je sporočil vodja Vatikanskega tiskovnega urada, jezuit p. Federico Lombardi, je predlog novega patriarha srbske pravoslavne Cerkve, da bi se leta 2013 sestal s papežem Benediktom XVI., ‘izjemno spodbuden’.

Osemdesetletni patriarh, ki so ga v Beogradu izvolili pred tednom dni, je imel včeraj svojo prvo tiskovno konferenco. Predlagal je možnost prireditve ekumenskega dogodka v Nišu, ki bi se ga udeležil tudi sveti oče. Niš je rojstno mesto cesarja Konstantina, z dogodkom pa bi obeležili 1700-letnico Milanskega edikta, zaradi katerega so v Rimskem cesarstvu prenehali s preganjanjem kristjanov.

P. Lombardi je za beograjski časopis ‘Blic’ izjavil, da so v Vatikanu patriarhov predlog sprejeli ‘z velikim veseljem’. Po njegovih besedah je to znak, da bo tudi novi patriarh nadaljeval z dialogom, ki se je pričel v času pokojnega patriarha Pavleta. Izrazil je željo, da bi dialog popeljali korak naprej, se srečali in preučili vse možnosti medsebojnega sodelovanja.

Kot je pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik, je zaenkrat še prezgodaj, da bi že govorili o podrobnem načrtu papeževega potovanja v Srbijo leta 2013, zagotovil pa je, da bodo pri Svetem sedežu dogajanje spremljali z velikim zanimanjem.

Novi patriarh je na tiskovni konferenci še izjavil, da bi bilo srečanje v Nišu ‘priložnost, da obe Cerkvi med seboj vzpostavita prvi stik, z malo sreče pa ta stik negujeta tudi v prihodnosti in na področju medsebojnih odnosov začrtata novo pot’. Ta pot naj bi bila po njegovih besedah ‘krščanska in iskrena, z željo, da se vzpostavi ena sama Kristusova Cerkev’.

Tiskovna konferenca patriarha Irineja je bila sama po sebi zgodovinski dogodek, saj srbski patriarhi do sedaj niso uporabljali tovrstnega načina sporazumevanja z javnostjo.

Na fotografiji: novi srbski patriarh Irinej

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh