Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Vatikanu ustanovili kardinalsko komisijo za preiskavo "Vatileaks" afere

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 25. 04. 2012 / 20:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Vatikanu ustanovili kardinalsko komisijo za preiskavo "Vatileaks" afere

Člani nove komisije so nekdanji vatikanski pravosodni minister Julian Herranz, nekdanji prefekt Kongregacije za misijone Jozef Tomko in upokojeni palermski škof Salvatore di Giorgi.

Nova kardinalska komisija naj bi razjasnila, kako so lahko vatikanski tajni dokumenti prišli do medijske objave. Kot so včeraj sporočili iz Vatikana, je Benedikt XVI. določil tri upokojene kardinale, ki bodo pričeli s preiskavami v različne smeri in celotno afero zadovoljivo pojasnili. Člani nove komisije so nekdanji vatikanski pravosodni minister, Španec Julian Herranz, nekdanji prefekt Kongregacije za misijone, Jozef Tomko s Slovaške, in upokojeni palermski škof Salvatore di Giorgi. Med ustanovno sejo minuli torek so določili metode dela in časovnico za temeljito preiskavo.

Vse od začetka leta je bilo več vatikanskih dokumentov, ki veljajo za tajne, v televizijskih oddajah in tiskanih medijih predstavljenih javnosti. Omenjene objave so poimenovali 'Vatileaks', med objavljenimi dokumenti pa sta tudi dve pritožbi nekdanjega vatikanskega namestnika guvernerja, nadškofa Carla Marie Vigana, ki je v svojih pismih izrazil kritiko o nepravilnostih in prisotnosti nepotizma med vatikanskimi državnimi oblastmi.

Nadaljne objave so razkrile nezadostno sodelovanje med Vatikansko banko in italijanskimi oblastmi, pojavila pa se je tudi zarota, v kateri je bilo omenjeno ime siciljanskega kardinala Paola Romea, o domnevnem načrtovanju atentata na papeža Benedikta XVI. V Vatikanu so vse objave obsodili, državno tajništvo pa je uvedlo strožje varnostne ukrepe in sprožilo prve preiskave.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh