Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Vatikanu zaseda komisija o katoliški Cerkvi na Kitajskem

Objava: 22. 03. 2010 / 08:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Vatikanu zaseda komisija o katoliški Cerkvi na Kitajskem

Na letošnjem zasedanju bodo člani komisije razpravljali o vzgoji

V Vatikanu od danes do srede zaseda posebna komisija, namenjena spremljanju katoliške Cerkve na Kitajskem. Komisijo je leta 2007 ustanovil papež Benedikt XVI. Njeni člani so prestojniki dikasterijev Rimske kurije, pristojni za ta področja, predstavniki kitajskih škofov in redov, ki delujejo na Kitajskem.

Prvo plenarno zasedanje komisije je bilo marca 2008, na njem pa so govorili o vsebini in učinkih pisma, ki ga je 27. maja 2007 sveti oče poslal kitajskim vernikom. Tema drugega plenarnega zasedanja, ki je potekalo od 30. marca do 1. aprila lani, je bila človeška, intelektualna, duhovna in pastoralna vzgoja bogoslovcev in Bogu posvečenih oseb ter trajno izobraževanje duhovnikov.

Na letošnjem zasedanju pa bodo člani komisije razpravljali o vzgoji, z namenom, da bi tako na Kitajskem kot tudi drugod po svetu delovanje duhovnikov in Bogu posvečenih oseb pomagalo Cerkvi, da bo uresničevala Evangelij in dostojno pričevala tudi vpričo vseh izzivov, ki jih prinaša družbena in kulturna dinamika.

Od minulega petka dalje pa je na spletni strani Svetega sedeža http://www.vatican.va/ na voljo celotno besedilo Katekizma katoliške Cerkve v kitajskem jeziku, zapisano s kitajskimi pismenkami. V prihodnjih mesecih bodo v kitajščini pripravili tudi vse dokumente drugega vatikanskega cerkvenega zbora, ki je potekal med letoma 1962 in 1965. Sledila bo še objava celotnega Zakonika cerkvenega prava v kitajščini.

Kitajščina je eden izmed osmih jezikov, v katerem so na spletu dostopni podatki Svetega sedeža. Po najnovejših statističnih podatkih naj bi na Kitajskem živelo šest milijonov katoličanov, nekateri viri navajajo celo dvakrat večje število. Za vernikom skrbi okoli tri tisoč škofov, duhovnikov in diakonov.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh