Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V ZDA obhajajo teden verske svobode

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 23. 06. 2020 / 08:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.06.2020 / 09:47
Ustavi predvajanje Nalaganje

V ZDA obhajajo teden verske svobode

Med 22. in 29. junijem, od sv. Janeza Fisherja in Tomaža Mora do sv. Petra in Pavla.

Foto: Vatican Media

V Združenih državah Amerike ta teden, med 22. in 29. junijem, na pobudo tamkajšnje škofovske konference obhajajo teden verske svobode, poroča Radio Vatikan. Datuma začetka in konca tega dogodka sta posebej pomenljiva: 22. junija obhajamo bogoslužni spomin sv. Janeza Fisherja in Tomaža Mora, ki sta bila mučena, ker nista priznala kralja Henrika VIII. za vrhovnega poglavarja Cerkve v Angliji, 29. junija pa godujeta sv. Peter in Pavel.

Vsak dan en molitveni namen

Škofje so za vsak dan predvideli en molitveni namen: za svobodo na področju zdravstvenega varstva, opravljanja bogoslužja, za spoštovanje verskih manjšin, za sirote, za cerkve ob meji, za katoliške šole, za mir v Srednjeafriški republiki in za varovanje človekovega dostojanstva.

Kristjani, ki skrbijo za bolne

Prvi dan je bil posvečen »vsem kristjanom, ki skrbijo za bolne in za ranljive osebe«, posebej v katoliških bolnišnicah. Te so namreč pogosto v sodnih postopkih, ki jih proti njim sprožajo tisti, ki zahtevajo »posege, kot sta sterilizacija ali splav«. Škofje poudarjajo, kako »je nepredstavljivo, da bi lahko ogrozili ugled poslanstvu Cerkve, ki je zdravljenje, s tem, da bi uničili nedolžna življenja in škodili osebam, za katere smo poklicani skrbeti«.

Možnost svobodnega obhajanja bogoslužja

V središču drugega dne je molitev za ljudi vseh ver, da bi lahko »svobodno obhajali bogoslužje, brez strahu pred napadi in nadlegovanji.« Zaskrbljujoče naraščanje napadov na bogoslužne prostore po besedah škofov ZDA predstavlja »napad na versko svobodo«. Škofje so spomnili tudi na oskrunjene cerkve v Evropi in Severni Ameriki, na atentate na sinagoge in mošeje ter na mnoge duhovnike po svetu, ki so bili umorjeni med obhajanjem bogoslužja. »Gre za napade na Božjo podobo, ki jih ne smemo sprejeti,« so zapisali škofje.

Manjšine na Kitajskem in sirote

Tretji dan bodo katoličani v ZDA molili za vernike in manjšine na Kitajskem, da bi mogli »udejanjati svojo vero neodvisno od nadzora države«. V zvezi s sirotami, katerim bo namenjena molitev 25. junija, pa škofje spominjajo, da je skrb za otroke zapovedana v evangeliju. Spodbujajo k podpori katoliških ustanov na tem področju, ki se morajo boriti proti organizacijam, ki spodbujajo teorijo spola ali nasprotujejo veri, saj je treba najmlajše vedno postaviti na prvo mesto.

Cerkve na južni meji in katoliške šole

Cerkve na južni meji ZDA, kjer naj bi zgradili zid proti migrantom, bodo v središču molitve in premišljevanj 26. junija. Škofje so zapisali, kako »svoboda Cerkve pomeni, da je civilne oblasti ne smejo ovirati pri njenem poslanstvu, ki vključuje tudi skrb za tiste, ki bežijo zaradi nasilja in revščine«. Naslednji dan, v soboto, bo pozornost namenjena molitvi za katoliške šole, da bi jim bila zagotovljena svoboda in bi lahko »poučevale resnico o Bogu in njegovem stvarstvu«. Po besedah ameriških škofov je vzgoja za poslanstvo Cerkve bistvenega pomena in katoliške šole predstavljajo pomembne oporne točke v mnogih četrtih, tudi za tiste, ki jih ne obiskujejo. Brez njih si Združenih držav Amerike ni mogoče predstavljati.

Srednjeafriška republika – mir in sprava

Predzadnji molitveni namen je posvečen Srednjeafriški republiki, ameriški verniki pa bodo v njem prosili, »da bi država našla pot miru in sprave.« Poleg tega, da gre za eno izmed najrevnejših držav na svetu, je izredno opustošenje povzročila državljanska vojna, v kateri so se spopadale uporniške skupine s severa, ki je pretežno muslimanski, in samoobrambna milica, povezana s podeželskimi nemuslimanskimi skupnostmi. V vojni se je rodilo tudi medversko gibanje, ki je združilo katoličane, evangeličane in muslimane v prizadevanju za socialno obnovo države.

Dostojanstvo vseh, civiliziran dialog

Teden verske svobode v ZDA bodo sklenili s prošnjo Bogu, naj »nam podari milost, da bi se spominjali dostojanstva vseh. Danes smo namreč, predvsem v politiki, priče žaljivim soočenjem z zelo ostrimi besedami, v katerih pa nihče ne zmaga. To, kar resnično, je odkrit in civiliziran dialog. To pomeni, da moramo vse obravnavati kot vredne našega spoštovanja in poslušanja,« svoje besedilo zaključijo ameriški škofje.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh