Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V ZDA so se začele slovesnosti ob 20. obletnici terorističnih napadov

Za vas piše:
M. M. Š. / STA
Objava: 11. 09. 2021 / 15:14
Oznake: Družba, Nesreča, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 11.09.2021 / 15:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
V ZDA so se začele slovesnosti ob 20. obletnici terorističnih napadov
»Točka nič« na mestu, kjer je stal južni stolp dvojčkov FOTO: Wikipedia

V ZDA so se začele slovesnosti ob 20. obletnici terorističnih napadov

V ZDA so se začele spominske slovesnosti ob 20. obletnici terorističnih napadov, ki so 11. septembra 2001 pretresli državo in ves svet.

Pod strogimi varnostnimi ukrepi se je kot prvi začel dogodek v New Yorku, kjer so se žrtvam najprej poklonili z minuto molka, v nadaljevanju pa svojci berejo imena žrtev.

Spominske slovesnosti se udeležujejo trije ameriški predsedniki: Joe Biden, Barack Obama in Bill Clinton.

Slovesnosti v New Yorku potekajo na t. i. Točki nič na Manhattnu, kjer so napadalci, islamski skrajneži iz vrst teroristične skupine Al-Kaida, z ugrabljenima potniškima letaloma treščili v dvojčka Svetovnega trgovinskega centra.

Na čelu slovesnosti je ameriški predsednik Joe Biden, ob katerem sta tudi nekdanja predsednika Barack Obama in Bill Clinton.

Zbrani so se žrtvam najprej poklonili z minuto tišine, in sicer točno ob 8.46 po krajevnem času, ko je pred 20 leti prvo od letal treščilo v severni stolp.

Največ žrtev terorističnih napadov tega dne je bilo prav v New Yorku. Umrlo je 2.753 ljudi, od tega 343 gasilcev in reševalcev, ki so pomagali evakuirati napadeni zgradbi.

Največ žrtev terorističnih napadov tega dne je bilo v New Yorku, poleg tega pa še v Pentagonu in Pensilvaniji.

Tretje letalo je treščilo v Pentagon, četrto, namenjeno na kongresno palačo v Washingtonu, pa se je po uporu potnikov zrušilo na polje v Pensilvaniji. V Pentagonu je umrlo 184 ljudi, v Pensilvaniji 40.

Tudi na drugih dveh prizoriščih se bodo danes v popoldanskih urah s slovesnostma poklonili žrtvam. Obeh se bo udeležil tudi predsednik Biden.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh