Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V ZNP pozdravili odločitev US: »Nikakor ne gre za umik politike iz vodenja RTV«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 21. 02. 2023 / 07:20
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.02.2023 / 07:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
V ZNP pozdravili odločitev US: »Nikakor ne gre za umik politike iz vodenja RTV«
ZNP: »Že ves čas opozarjamo, da je novela namenjena izključno hitri, predčasni zamenjavi vodstva RTVS in nastavitvi ljudi, lojalnih novi vladi.« FOTO: Tatjana Splichal

V ZNP pozdravili odločitev US: »Nikakor ne gre za umik politike iz vodenja RTV«

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) so pozdravili včeraj objavljeno odločitev Ustavnega sodišča, da do končne odločitve začasno zadrži izvajanje določb novele Zakona o RTV Slovenija, ki se nanašajo na konstituiranje organov RTVS in imenovanja vodstva.

V ZNP upajo, da bo Ustavno sodišče tudi pri vsebinski presoji teh določb ugotovilo, da so neustavne, in jih razveljavilo. »Že ves čas namreč opozarjamo, da je novela namenjena izključno hitri, predčasni zamenjavi vodstva RTVS in nastavitvi ljudi, lojalnih novi vladi. Nikakor torej ne gre za to, da se z novelo umika politiko iz vodenja RTVS, kot zatrjujejo vlada in nekatere z njo tesno povezane nevladne organizacije,« poudarjajo v ZNP.

Izključno po političnem ključu

To po njihovem dokazujejo že prva imenovanja novih članov Sveta RTV (ki bo nadomestil dosedanja Programski in Nadzorni svet), ki »pod krinko demokratičnih postopkov potekajo izključno po političnem ključu. Že zdaj se kaže, da bo morebitni novi svet RTVS svetovnonazorsko povsem neuravnotežen, nagnjen izrazito v levo, kar je natanko to, na kar smo v ZNP opozarjali, da se bo zgodilo,« izpostavljajo v Upravnem odboru ZNP.

Neustavne sporne določbe novele

Ustavno sodišče pozivajo, naj sporne določbe novele prepozna kot neustavne in tako vsakokratni politiki onemogoči, da bi takoj po prevzemu oblasti zamenjala vodstvo RTVS. Po njihovem zdajšnji Zakon o RTV Slovenija nikakor ni optimalen, vseeno pa vsakokratni vladi preprečuje takojšnje kadrovanje na RTV, s čimer ji daje tudi določeno stabilnost.

Delo na RTV teče kot običajno

»Tudi trenutno stanje na RTV ni takšno, kot jo prikazuje manjša skupina političnih aktivistov na RTV, očitno prepričanih, da RTV pripada le njim, ki hkrati zmerjajo vse ostale novinarje, da so pristranski in neprofesionalni. Zaradi odločanja Ustavnega sodišča RTV tudi ne bo paralizirana. Vsi postopki in delo na RTV bolj ali manj tečejo kot običajno. Res pa je, da želijo nekateri stanje na RTV za politične potrebe prikazati kot kaotično,« so še zapisali v ZNP.

DNS deli stališča ustavnih sodnic

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) pa so v stališču zapisali, da lahko, glede na to, da je zadržanje zakona dejstvo, »v tem trenutku Ustavno sodišče le pozovemo, da nemudoma nadaljuje razpravo in se javno zaveže, do katerega datuma bo opravilo končno presojo ustavnosti zakona«. Dodali so, da v DNS spoštujejo pravno državo in zato tudi večinsko odločitev Ustavnega sodišča, vsebinsko pa delijo stališča ustavnih sodnic v ločenih mnenjih.

Novi pravni zapleti?

»Obrazložitev sklepa nas ni prepričala in se ob njej sprašujemo, ali ne bi moralo tudi Ustavno sodišče v obrazložitvah dosegati določenih argumentacijskih standardov. Kot izhaja iz ločenih mnenj, bo začasno zadržanje povzročilo nove pravne zaplete in krizo vodenja RTV Slovenija, preprečitev katere naj bi bil velik razlog za zadržanje zakona,« so poudarili v DNS in dodali, da je odločitev Ustavnega sodišča »le dodala nova pravna tveganja ohranjanju statusa quo na RTVS«.

Kupi v trgovini

Ne živite od laži
Filozofija in esejistika
34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh