Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vabilo na predstavitev novih knjig

Objava: 01. 02. 2005 / 12:40
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vabilo na predstavitev novih knjig

Pri založbi Družina smo izdali dve knjigi o slovenskih izseljencih, s katerima želimo opozoriti slovensko javnost na obveznosti, ki jih imamo do naših izseljencev.

Jure Vombergar: Letopis 1947-1997, 50 let slovenskega dušnega pastirstva v Argentini




Bogdan C. Novak: Pater Kazimir Zakrajšek


Pri založbi Družina smo izdali dve knjigi o slovenskih izseljencih. Prva, Letopis 1947-1997, ki jo je uredil Jure Vombergar, govori o 50-letnem slovenskem dušnem pastirstvu v Argentini. Gre za izjemen zgodovinski dokument o verskem in kulturnem življenju slovenskih političnih beguncev, ki so se po drugi svetovni vojni in zmagi revolucije zatekli v Argentino. Svojo žalostno usodo so z neomajno voljo, neuničljivo ljubeznijo, trdno vero in srčno krvjo postopno spremenili v slovenski čudež v Argentini.

Druga knjiga z naslovom Pater Kazimir Zakrajšek, na podlagi gradiva jo je pripravil in uredil ameriški zgodovinar Bogdan C. Novak, govori o slovenskem frančiškanu Kazimirju Zakrajšku, ki je v prvi polovici 20. stoletja deloval med slovenskimi izseljenci v Združenih državah Amerike. Naše rojake, ki so v velikem številu prihajali v Ameriko, je zbiral okrog sebe in skrbel za njihovo kulturno in versko življenje. Pri tem se je srečeval s težavami in krivičnimi obtožbami.

Z izdajo obeh knjig želimo opozoriti slovensko javnost na obveznosti, ki jih imamo do naših izseljencev. Simbolno vračanje argentinskih Slovencev, ki so pred 60 leti zapustili domovino, se mora spremeniti v resnično vrnitev njihovih sinov in vnukov. Petnajst let slovenske samostojnosti in sedanja vlada, ki ima do naših rojakov drugačen odnos, so dobro izhodišče za drugačno politiko do naših rojakov po svetu. Potrebujemo nacionalno strategijo za pospešeno vračanje naših rojakov v domovino.

Predstavitev obeh knjig bo v petek, 11. februarja, ob 12. uri v prostorih Galerije Družina na Krekovem trgu 1 v Ljubljani. Poleg urednika Jureta Vombergerja, ki bo predstavil Letopis 1947-1997 in zgodovinarja dr. Petra Vodopivca, ki bo predstavil Zakrajška, bodo o obeh knjigah spregovorili tudi ljubljanski nadškof in metropolit mons. Alojz Uran, frančiškanski provincial p. dr. Viktor Papež in drugi.

Lepo vabljeni!

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh