Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vabljeni v papeževo pralnico!

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 05. 11. 2023 / 15:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.11.2023 / 15:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vabljeni v papeževo pralnico!
Kardinal Krajewski med slovesnim odprtjem »Pralnice papeža Frančiška« v Torinu. FOTO: Vatican Media

Vabljeni v papeževo pralnico!

V italijanskem Torinu so v začetku letošnjega novembra odprli »papeževo pralnico« za brezdomce.

Brezdomcem in socialno ogroženim osebam sta v industrijski prestolnici na severu Italije odslej na voljo dva objekta, ki nudita uporabo prh in pralnih strojev. Po navedbah spletnega portala Vatican News so prostori zasnovani tako, da zagotavljajo čistočo in higieno, predvsem pa dostojanstvo vsakega posameznika. Navdih zanje je dal papež s svojim neutrudnim zavzemanjem za tiste, ki trpijo zaradi bede v vseh njenih oblikah.

Pred slovesnim odprtjem pralnic je papežev »socialni delavec« kardinal Konrad Krajewski daroval sveto mašo: bogoslužja se je udeležilo okoli dvesto ljudi, večinoma brezdomcev.

Ena »pralnica papeža Frančiška« stoji v župniji sv. Jurija mučenca, druga pa v središču mesta, v t. i. »Hiši prijateljstva«. Pred slovesnim odprtjem obeh objektov je papežev »socialni delavec« kardinal Konrad Krajewski daroval sveto mašo: bogoslužja se je udeležilo okoli dvesto ljudi, večinoma brezdomcev.

Kardinal Krajewski v pogovoru z brezdomci. FOTO: Vatican Media

Podpora podjetij

Pobudo, ki jo je podprl Dikasterij za službo dejavne ljubezni, je sprožilo podjetje Procter & Gamble, udejanjili pa so jo s sodelovanjem območne Skupnosti sv. Egidija, ki bo upravljala obe pralnici. Sodelovala je tudi družba Haier Europe.

Več vodilnih podjetij s področja higiene bo zagotovilo izdelke, ki bodo revnim in brezdomcem omogočili prhanje ter pranje in sušenje oblačil in odej.

Pomembna pridobitev za Torino. FOTO: Vatican Media

Ustvarjalna solidarnost

»Pralnice papeža Frančiška« v Torinu se pridružujejo pralnicam, ki so bile leta 2017 odprte v Rimu, leta 2019 pa v Genovi, potem ko je bila leta 2015 na Frančiškovo željo odprta pralnica za uboge in brezdomce v stebrišču na vatikanskem Trgu sv. Petra.

Ko pomagamo najbolj ubogim in najbolj ranljivim, smo resnično kristjani, saj smo orodje evangelija.

Projekt, kot je zapisano v izjavi za javnost, je odgovor na povabilo iz apostolskega pisma Misericordia et misera (Usmiljenje in usmiljenja potrebna) iz leta 2016, ki med drugim govori o »domišljiji usmiljenja, ki lahko oživi številna nova dela, sadove milosti«.

»Ko pomagamo najbolj ubogim in najbolj ranljivim,« ugotavlja kardinal Krajewski, »smo resnično kristjani, saj smo orodje evangelija.« In »ta pobuda je zame vir veselja, saj ponuja še eno priložnost, da smo blizu ranjenemu človeštvu, način izkazovanja Božje navzočnosti in bližine najmanjšim«.

Veselo druženje ... FOTO: Vatican News

Skupnost sv. Egidija: Frančiškov objem

»Vonj čistega perila je vonj doma, vonj družine in je znamenje naklonjenosti in topline, ki jo vsi potrebujemo,« je pojasnila Daniela Sironi, predsednica Skupnosti sv. Egidija v Piemontu. Kot je dodala, bo odprtje dveh pralnic in prostorov za prho »kot papežev objem, ki prihaja v času velikih težav«.

Podjetje Procter & Gamble, ki se je zavezalo, da bo razvilo program korporativnega državljanstva, prav tako izpostavlja upanje, da bosta ti dve dejavnosti pomagali številnim ljudem v težavah »izboljšati njihove življenjske razmere« kot del ukrepov, katerih cilj je doseči »pozitivne in konkretne spremembe za ljudi in okolje, tako da nihče ne bo zapostavljen«.

To vizijo ima tudi družba Haier Europe, ki v sporočilu za javnost navaja, da deluje v skladu s filozofijo podjetja, imenovano »Zero Distance«, torej »ničelna oddaljenost«, katere cilj je preseči potrošniški koncept in pomagati pri zaščiti človekovih osnovnih pravic in potreb.

Nalaganje
Nazaj na vrh