Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vandalski napad na Jezusov kip v Sveti deželi

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 02. 02. 2023 / 16:27
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.02.2023 / 17:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vandalski napad na Jezusov kip v Sveti deželi
Poškodovani Jezusov kip v Kapeli obsodbe. FOTO: Marinella Bandini/Aleteia

Vandalski napad na Jezusov kip v Sveti deželi

V Kapeli obsodbe v frančiškanskem samostanu v Jeruzalemu, ki stoji na začetku Jezusovega križevega pota na »Via Dolorosa«, je ameriški turist danes v vandalskem napadu uničil Jezusov kip.

Po navedbah policije je ameriški turist vstopil v kapelo, prevrnil kip in mu nato razbil obraz, poroča ameriško uredništvo spletnega portala Aleteia. Vratar v svetišču je napadalca hitro zaustavil, policija pa je osumljenca aretirala.

40-letni ameriški turist judovskega porekla je napadel in poškodoval kip v Kapeli obsodbe.

Kot je razvidno iz policijske izjave, je aretirani osumljenec 40-letni ameriški turist judovskega porekla, ki je napadel in poškodoval kip v omenjeni kapeli. Osumljenca so odpeljali na policijsko postajo na zaslišanje, izraelska policija pa je začela preiskavo okoliščin primera. Pristojni obenem preverjajo duševno zdravje osumljenca.

Kot so še zapisali, izraelska policija zelo resno obravnava škodo, povzročeno verskim ustanovam in krajem, in bo še naprej odločno ukrepala proti nasilju in vandalizmu na svetih krajih vseh veroizpovedi.

Kustodija Svete dežele: resna sovražna in nasilna dejanja proti kristjanom v Izraelu se nezadržno stopnjujejo

Kapela obsodbe je v pristojnosti Frančiškanske kustodije Svete dežele, ki je ob tej dejanju podala uradno izjavo, v kateri potrjuje ugotovitve izraelske policije in dodaja, da je to že peti primer verskega nasilja v zadnjih tednih. Minuli teden je skupina pravovernih Judov napadla turiste v okolici Novih vrat, v bližini sedeža kustodije. Razmetavali so mize, stole in steklenino in »krščansko četrt spremenili v pravo bojišče«. Pred dvema tednoma je bilo v vandalskem napadu poškodovano krščansko pokopališče v Jeruzalemu. Na zidovih samostana v armenski četrti so se pojavili grafiti z napisi »Smrt kristjanom«, poškodovana je bila maronitska cerkev.

Ni naključje, da legitimizacija diskriminacije in nasilja v javnem mnenju in v trenutnem izraelskem političnem okolju sovpada s sovražnimi napadi in nasiljem nad krščansko skupnostjo.

Kot je še zapisano v izjavi kustodije, razvoj dogodkov spremljajo s precejšnjo zaskrbljenostjo, saj se resna sovražna in nasilna dejanja proti kristjanom v Izraelu nezadržno stopnjujejo. Po njihovem mnenju ni naključje, da »legitimizacija diskriminacije in nasilja v javnem mnenju in v trenutnem izraelskem političnem okolju sovpada s sovražnimi napadi in nasiljem nad krščansko skupnostjo«.

Zato od izraelske vlade in policije »pričakujejo in zahtevajo«, da se bo odločno odzvala in zagotovila varnost vsem skupnostim ter zaščito verskim manjšinam in da bo izbrisala versko skrajništvo, predvsem tista dejanja, ki so usmerjena proti izraelskim kristjanom.

Kupi v trgovini

Elija v Jeruzalemu
Proza
19,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh