Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan in anglikanci pričeli novo fazo dialoga

Objava: 27. 05. 2011 / 07:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan in anglikanci pričeli novo fazo dialoga

Nedavni prestopi anglikancev v katoliško Cerkev niso bili del predvidenega programa.

Dialog med Vatikanom in anglikansko Cerkvijo je stopil v nov krog. Od začetka minulega tedna pa do danes je v severnoitalijanskem samostanu Bose v pokrajini Piemont zasedala Mednarodna anglikansko-katoliška komisija (ARCIC), razprava pa je tekla o razumevanju Cerkve kot krajevne in vesoljne skupnosti.

Z omenjenim posvetom ekumenski dialog anglikansko-katoliške komisije stopa v tretji krog pogajanj. V prvem krogu, ki je potekal med leti 1970 in 1981, so razpravljalci načeli temo o bogoslužnem nauku in o vprašanju vodstva. V drugi fazi med leti 1983 in 2005 so bila na sporedu vprašanja o odrešenju, razumevanju skupnosti, avtoriteti nauka in vlogi Božje matere Marije. Drugi krog pogajanj se je leta 2003 zaključil v izredno pozitivnem ozračju.

Novi krog pogajanj je bil najavljen po srečanju papeža Benedikta XVI. in anglikanskega primasa Rowana Williamsa v Vatikanu novembra leta 2009. Tokrat se zasedanja udeležuje deset anglikanskih in osem katoliških teologov različnih strokovnih usmeritev. Vodji komisije sta katoliški nadškof iz Birminghama, Bernard Longley, in anglikanski nadškof z Nove Zelandije, David Moxon.

Angleški katoliški sodelavec v vatikanski kuriji, msgr. Mark Langham s papeškega ekumenskega sveta, je nedavno za v pogovoru za Radio Vatikan poudaril, da nedavni prestopi anglikancev v katoliško Cerkev niso del predvidenega programa na zasedanju anglikansko-katoliške komisije v samostanu Bose. Razpravljalci so se osredotočili na temo ‘skupnost’; ordinariat, ustanovljen za anglikance, ki si želijo prestopiti v katoliško Cerkev, je sicer ‘pomemben element na zemljevidu odnosov med obema Cerkvama, vendar tokrat ni del predvidenega programa’, je pojasnil msgr. Langham.

Tajnik Mednarodne anglikansko-katoliške komisije je še dodal, da ‘se vročih tem ne želijo lotiti kar na vrat na nos’. Razprava bo prinesla več sadov in bo bolj ustvarjalna, če bosta obe skupnosti še naprej iskali stične točke in se šele nato ukvarjali z razlogi za ločitev med Cerkvama.

Do krize v pogovorih je prišlo ob koncu druge faze dialoga, leta 2003, ko je vodstvo anglikanske Cerkve v Združenih državah Amerike (episkopalna Cerkev) prižgalo zeleno luč za škofovsko posvečenje duhovnika, ki je živel v javno priznani istospolni partnerski zvezi. Sporni škofovski blagoslov je omenjeni duhovnik prejel novembra 2003 v mestu Durham v ameriški zvezni državi New Hampshire.

Msgr. Langham je v pogovoru za Radio Vatikan izpostavil tudi potrebo po diplomatskem ravnanju, saj ‘frontalni pogovori o tako spornih temah obe strani okrepita v svojih stališčih in tako z razpravo ni moč doseči ničesar’.

Mednarodna anglikansko-katoliška komisija je želela s tokratnim krogom pogovorov določiti korenine razlik med anglikanci in katoličani. Osrednja tema, ‘skupnost’, je v luči nedavnih dogajanj v anglikanski Cerkvi ‘izrednega pomena’.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh