Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan in Palestina enotna glede besedila temeljnega sporazuma

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 05. 2015 / 09:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan in Palestina enotna glede besedila temeljnega sporazuma

Bilateralna delovna skupina je v sredo v Rimu zaključila s pogajanji, Izrael razočaran.

Vatikan in Palestina sta uspešno zaključila pripravo temeljnega sporazuma med državama. Bilateralna delovna skupina je na srečanju v Rimu minulo sredo končala s pisanjem predloga besedila, ki ga bodo zdaj preverile še pristojne oblasti in nato določile datum za podpis, kot so v izjavi za javnost pojasnili iz Vatikana.


Osnutek besedila, tako kot vsi drugi sporazumi Svetega sedeža s posameznimi državami, sledi cilju spodbujanja dejavnosti in pravnega priznanja katoliške Cerkve, da bi tako omogočili kar najučinkovitejše služenje družbi v državi podpisnici, je poudaril namestnik vatikanskega zunanjega ministra Antoine Camillieri v pogovoru za vatikanski časnik L'Osservatore Romano. Po preambuli prvo poglavje sporazuma vsebuje načela in temeljna merila za sodelovanje med obema stranema. Poleg sodi tudi izrecna želja po mirovni rešitvi med Izraelci in Palestinci v okviru rešitve dveh držav.

Drugo poglavje vsebuje podrobne izjave o verski svobodi in svobodi misli, je poudaril vatikanski diplomat. Sledi besedilo o konkretnem življenju Cerkve na palestinskih območjih, svoboda delovanja, osebje in njihov pravni položaj, pa vprašanja o cerkvah in krajih češčenja ter dejavnostih na družbenem in človekoljubnem področju ter področju medijev. Na koncu je govora še o vprašanjih davkov in lastnine.

Vatikan Palestinska osvobodilna organizacija PLO sta februarja 2000 sklenila prvi sporazum v obliki načelne izjave. Leta 2004 je bila ustanovljena bilateralna komisija, ki naj bi konkretizirala dogovore. Med obiskom papeža Benedikta XVI. leta 2009 v Betlehemu je bila potrjena intenzivnost teh dogovorov. Pod vodstvom namestnika vatikanskega zunanjega ministra in visokih predstavnikov Palestincev so odtlej pripravljali tudi konkretno besedilo. Od konca leta 2013 Sveti sedež govori o »državi Palestini«.

To poimenovanje pa ni všeč Izraelu, ki ob zaključku priprave temeljnega sporazuma izreka ostro kritiko Vatikanu. Izraelsko zunanje ministrstvo je »razočarano zaradi uradnega imenovanja države Palestine«, so v teh dneh poročali izraelski mediji. Po mnenju izraelskih predstavnikov ukrepi Vatikana ne bodo spodbudili mirovnega procesa.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh