Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan izdal Luthrovo znamko

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 19. 01. 2017 / 09:14
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan izdal Luthrovo znamko

Luther se je leta 1511 odpravil v Rim; kasnejši reformator takrat še ni dvomil v rimsko prakso pokore in odpustkov.

500 let po reformaciji se Martin Luther (1483-1546) predstavlja na vatikanski znamki: nemški reformator je motiv poštne vrednotnice, ki bo izdana v letošnjem letu, kot je včeraj potrdil vatikanski Urad za filatelijo in numizmatiko.

Srečanje Martina Luthra s kardinalom Kajetanom (Wikipedia)

Znamka z Luthrovo podobo bo izdana ob jubileju reformacije, ki se ga katoličani in luteranci skupaj spominjajo v letošnjem letu. Podrobnejših pojasnil glede motiva z urada še niso sporočili. Odprto je tudi še vprašanje, ali bo znamka izdana v običajni vrednosti 95 centov za standardne pisemske pošiljke znotraj Italije.31. oktobra 1517 je Martin Luther v Wittenbergu objavil svojih 95 tez za reformacijo Cerkve. Šest let pred tem, v poznem poletju leta 1511, se je Luther skupaj z redovnim sobratom avguštincem odpravil v Rim.

Luther je v Rimu najverjetneje razpravljal o projektu povezovanja samostanov v Nemčiji, ki pa ni bil udejanjen. Opravil je tudi spoved in se po kolenih vzpel po svetih stopnicah v Lateranu, da bi prejel odpuščanje grehov in svoje pokojne svojce osvobodil večnega ognja. Kasnejši reformator takrat še ni dvomil v rimsko prakso pokore in odpustkov, bil pa je razočaran nad neresnostjo in propadom vrednot, ki ju je našel v Rimu.

Romanje v Rim je bilo časovno in krajevno najdaljše potovanje v življenju Martina Luthra in velja za eno njegovih osrednjih doživetij. Luther sam je romanje v kasnejših zapisih in nagovorih vedno znova omenjal.

Vir: Kathpress
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh