Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: katoliška vera in prostozidarstvo ostajata nezdružljiva

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 15. 11. 2023 / 12:20
Oznake: Cerkev, Papež, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.11.2023 / 13:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: katoliška vera in prostozidarstvo ostajata nezdružljiva
Prostozidarska loža v Firencah. FOTO: Wikipedia/Sailko

Vatikan: katoliška vera in prostozidarstvo ostajata nezdružljiva

Katoličanom še vedno ni dovoljeno, da se pridružijo prostozidarjem: to je odgovor vatikanskega Dikasterija za nauk na vprašanje filipinskega škofa, mnenje dikasterija pa je potrdil tudi papež Frančišek.

Kot je zapisano v pismu, ki ga je podpisal kardinal Victor Fernandez, prefekt Dikasterija za nauk vere, je članstvo v prostozidarski loži nezdružljivo s katoliško vero, poroča spletni portal Vatican News.

Prošnjo dikasteriju je poslal škof Julito Cortes s Filipinov, v svojem poizvedovanju pa »zaskrbljeno opisuje razmere v svoji škofiji, ki jih povzroča nenehno naraščanje števila prostozidarjev, in prosi za predloge, kako se s pastoralnega vidika ustrezno soočiti s to stvarnostjo ter pri tem upoštevati tudi učinke na cerkveni nauk,« je začetne razmere opisal kardinal Fernandez.

Dejavno članstvo vernika v prostozidarski loži je prepovedano zaradi nezdružljivosti katoliškega nauka in prostozidarstva.

»Stanje težkega greha«

Dikasterij je v svoj odgovor vključil tudi Filipinsko škofovsko konferenco in jo obvestil, da je treba izvajati »usklajeno strategijo v dveh pristopih« med posameznimi škofi. Na doktrinarni ravni je vatikanski urad znova potrdil, da je »dejavno članstvo vernika v prostozidarski loži« prepovedano in sicer zaradi »nezdružljivosti katoliškega nauka in prostozidarstva«.

Sedež Dikasterija za nauk vere. FOTO: Vatican Media

Dikasterij se v odgovoru najprej sklicuje na izjavo Kongregacije za nauk vere iz novembra 1983. Pismo, ki sta ga podpisala tedanji kardinal Joseph Ratzinger in tajnik kongregacije Jerome Hamer, odobril pa ga je Janez Pavel II., je potrjevalo, da so katoličani, ki so člani prostozidarskih lož, »v stanju težkega greha«. Sedanje vatikansko pismo se je sklicevalo tudi na ustrezne smernice, ki jih je leta 2003 izdala Filipinska škofovska konferenca.

Ukrepi naj bi veljali tudi »za vse duhovnike, vpisane v prostozidarske lože«.

Potreba po javni izjavi?

Tisti, ki so »uradno in zavestno člani prostozidarskih lož« in so sprejeli prostozidarska načela, sodijo pod določbe te izjave, je zapisano v pismu. Ti ukrepi naj bi veljali tudi »za vse duhovnike, vpisane v prostozidarske lože«.

Kot drugi pristop je dikasterij v omenjenem pismu filipinskim škofom predlagal, naj »v vseh župnijah izvedejo ljudsko katehezo o razlogih za nezdružljivost med katoliško vero in prostozidarstvom«. Nazadnje pa so škofje države z največjim deležem katoliškega prebivalstva v Aziji pozvani k premisleku, ali naj bi podali javno izjavo o tem vprašanju.

Kupi v trgovini

Zbogom, prostozidarji
Duhovna rast
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh