Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan neguje krščansko-budistični dialog

Objava: 04. 04. 2012 / 08:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan neguje krščansko-budistični dialog

Papeški svet za medverski dialog je izrekel voščilo ob budističnem prazniku vesak; kardinal Tauran poziva k vzgoji mladih budistov in kristjanov za mir.

Papeški svet za medverski dialog tudi letos vošči ob budističnem prazniku vesak, ko se budisti spominjajo Budovega rojstva. Kot poroča Radio Vatikan, vsebina letošnjega voščila izpostavlja skupno odgovornost kristjanov in budistov na področju vzgoje mladih generacij za pravičnost in mir preko medverskega dialoga. »Danes vedno pogosteje v učilnicah po vsem svetu sedijo drug ob drugem učenci, ki pripadajo različnim veroizpovedim in verovanjem, se učijo drug z drugim in drug od drugega,« piše v voščilu, ki ga je podpisal predsednik papeškega sveta kardinal Jean Louis Tauran. Ta raznolikost postavlja pred nas izzive in usmerja h globljem premisleku o potrebi po vzgoji mladih za spoštovanje in razumevanje drugih ver in verskih praks, po povečanju poznavanja lastne vere, skupnem napredovanju kot odgovornih človeških oseb, ki so se pripravljene povezati s pripadniki drugih veroizpovedi, reševati spore in pospeševati prijateljstvo, pravičnost, mir in pristen človeški razvoj.

Kardinal Tauran izpostavlja, da prava vzgoja lahko pospeši odpiranje za presežno in za tiste, ki nas obkrožajo. Kjer je vzgoja, tam je priložnost za dialog, sodelovanje in vzajemno poslušanje. V takem ozračju mladi čutijo, da so cenjeni taki kot so in zaradi tistega, kar lahko sami prispevajo. Učijo se rasti v spoštovanju do svojih bratov in sester, katerih vera in verske prakse so drugačne od njihovih. Od tod izvira tudi veselje, da so trdne in sočutne osebe, poklicane graditi pravično in bratsko družbo in tako ustvarjati upanje v prihodnost.

Konkreten način, kako lahko vera prispeva k vzgoji mladih generacij in tako deli odgovornost in sodelovanje z drugimi, vidimo tudi v budizmu, ki na mlade prenaša potrebno modrost o tem, kako se je potrebno vzdržati škodovanju drugim ter živeti širokosrčno in sočutno življenje. To je praksa, ki mora biti cenjena in priznana kot dragoceni dar za družbo, piše v voščilu kardinal. Izpostavlja, da so mladi pomembni za vsako družbo. S svojo pristnostjo nas opogumljajo, da najdemo odgovor na temeljna vprašanja o življenju in smrti, pravičnosti in miru, smislu trpljenja in razlogih za upanje. Tako nam pomagajo, da napredujemo na našem romanju proti Resnici. Z njihovo dinamičnostjo, v kolikor so ustvarjalci prihodnosti, nas spodbujajo, da porušimo vse zidove, ki nas žal še vedno ločujejo. S svojimi vprašanji ohranjajo dialog med veroizpovedmi in kulturami.

Ob koncu voščila kardinal Tauran zagotavlja molitev, s katero bi skupaj lahko vodili mlade, da postanejo orodje pravičnosti in miru. Poziva še k skupni odgovornosti do sedanjih in prihodnjih rodov ter k vzgoji, da bodo lahko rasli kot miroljubni ljudje in delavci za mir.

Vesak je največji budistični praznik. Običajno ga obhajajo s procesijami luči in zastavic. Praznik zaznamuje Budino rojstvo in njegov posmrtni prehod v nirvano. Na Japonskem praznik imenujejo hanamatsuri (praznik rož), njegovo praznovanje pa letos sovpada s krščansko velikonočno nedeljo. V večini drugih dežel vesak obhajajo konec maja ali v začetku junija; v Indiji, Nepalu, Pakistanu in Indoneziji ga letos praznujejo 6. maja.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh