Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: nov inštitut za boj proti zlorabam

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 29. 04. 2021 / 10:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.04.2021 / 10:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: nov inštitut za boj proti zlorabam

Vatikan: nov inštitut za boj proti zlorabam

Center za zaščito mladoletnih se je preoblikoval v Inštitut za antropologijo.

P. Hans Zollner FOTO: arhiv Družine

Center za zaščito mladoletnih na Papeški univerzi Gregoriana se je preoblikoval v Inštitut za antropologijo, interdisciplinarne študije o človeškem dostojanstvu in skrbi za ranljive osebe, poroča Radio Vatikan. Po besedah jezuita p. Hansa Zollnerja to pomeni korak naprej, ki bo omogočil, da bodo v razpravo z akademskimi partnerji vstopali z večjo avtoriteto. Eden od ciljev inštituta je tudi prizadevanje za spremembo miselnosti v boju proti vsem vrstam nasilja.

P. Hans Zollner, direktor dosedanjega Centra za zaščito mladoletnih, je v pogovoru za Radio Vatikan pojasnil, kako ustanovitev antropološkega inštituta »predstavlja priložnost, da s še večjo odločnostjo in energijo nadaljujemo delo na področju boja proti zlorabam«. To preobrazbo so želele same akademske oblasti, potrdila pa jo je Kongregacija za katoliško vzgojo. Ne gre zgolj za spremembo imena, temveč za poglobitev samega bistva ustanove, je zatrdil p. Zollner, ki je tudi član Papeške komisije za zaščito mladoletnih.

Premik na področju boja proti zlorabam, ki zajema tudi ranljive odrasle

Po njegovih besedah sta razloga za spremembo dva: center namreč ne more imeti lastnega učiteljskega zbora in podeljevati akademskih nazivov, s preoblikovanjem v inštitut pa bo to omogočeno; drugi razlog je, da se je center pred devetimi leti, ob začetku delovanja, osredinjal na zlorabe otrok, zadnja leta pa je tako v javnem mnenju kot v Cerkvi opazen premik na področju boja proti zlorabam, ki zajema tudi ranljive odrasle, zato je razvoj nujen.

Profesorji, ki so predavali na centru, so prihajali iz drugih akademskih enot, zdaj pa bo inštitut oblikoval lasten akademski zbor. Študijsko in raziskovalno delo se bo lahko še bolj posvetilo različnim področjem, ki so se pojavila v zadnjem času, recimo duhovni zlorabi v okviru svetovanja ali duhovnega vodstva, zlorabi redovnic v nekaterih delih sveta, kar je po Zollnerjevih besedah velik problem, ki ga je pred tremi leti obsodil tudi papež Frančišek, in vprašanje odgovornosti redovnih predstojnikov v primerih zlorab.

Preprečevanje različnih vrst zlorab mora biti vedno v DNK Cerkve

P. Zollner je še pojasnil, da bo inštitut nadaljeval podeljevanje akademskih nazivov in delo na področju sodelovanja z drugimi ustanovami, kot so škofovske konference in redovne skupnosti. »Predvsem pa želimo kot univerzitetni inštitut pospeševati raziskave o posebnih temah, na primer o tem, kako lahko verstva in različne akademske discipline sodelujejo pri preprečevanju zlorab. Poudariti je treba, da so naši programi predvsem trije: eden temelji na učenju na daljavo, ki ga ponujamo številnim mednarodnim ustanovam, potem so tu diplomski programi v angleščini in španščini, ki trajajo šest mesecev in so namenjeni osebam, ki delajo v uradih škofij ali verskih skupnostih, ter magisterij, akademski naziv druge stopnje, ki bo namenjen tistim, ki delujejo na področju varnejše Cerkve v verskih skupnostih ali škofovskih konferencah. Poleg tega obstaja tudi možnost študija antropologije, ki bo vključeval interdisciplinarne študije.«

P. Zollner je povedal, da gre za akademsko nadgradnjo, »torej napredek, ki nam omogoča, da se z našimi akademskimi partnerji pogovarjamo z večjo avtoriteto. Za nas je pomembno, da se zavzamemo za spremembo miselnosti, da bi bilo preprečevanje različnih vrst zlorab vedno v DNK Cerkve.«

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh