Zapri
Iskanje

Vatikan: nove smernice za pastoralo zakoncev

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 17. 06. 2022 / 17:10
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.06.2022 / 17:53
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Vatikan: nove smernice za pastoralo zakoncev

Vatikan: nove smernice za pastoralo zakoncev
Novi dokument z naslovom »Katehumenske poti za zakonsko življenje« govori predvsem o intenzivnejšem spremljanju parov pred poroko. FOTO: Tatjana Splichal
Vatikan je izdal nove smernice za pastoralno spremljanje zakonskih parov.

Dokument z naslovom »Katehumenske poti za zakonsko življenje«, objavljen minulo sredo, govori predvsem o intenzivnejšem spremljanju parov pred poroko, »da bi bili obvarovani ločitvenih travm in ne bi nikoli izgubili zaupanja v ljubezen«, kot je po navedbah avstrijskega Kathpressa v predgovoru zapisal papež Frančišek. V primerjavi z večletnimi pripravami na duhovništvo in redovniško življenje je nekaj tednov priprave na zakon »nepravično«. Cerkev mora vsem nameniti enako pozornost in čas.

Papež si želi tudi nadaljevanje omenjenega dokumenta, namenjeno spremljanju parov, »ki so doživeli neuspeh svojega zakona in živijo v novi zvezi ali pa so civilno znova poročeni«.

97-stranski dokument je namenjen duhovnikom, zakonskim parom in vsem, ki se ukvarjajo z družinsko pastoralo. Razdeljen je na tri faze: pripravo na poroko, obhajanje poročnega dne in spremljanje prvih let zakonskega življenja. Te smernice bi morali »z vnemo in ustvarjalnostjo« prilagoditi konkretnim družbenim, kulturnim in cerkvenim razmeram, v predgovoru dokumenta pojasnjuje papež Frančišek.

FOTO: Jože Potrpin

Vendar pa dokument vatikanskega Dikasterija za laike, družino in življenje ne bo ostal edini. Frančiškova »srčna želja« je objaviti nadaljevanje omenjenega dokumenta, namenjeno spremljanju parov, »ki so doživeli neuspeh svojega zakona in živijo v novi zvezi ali pa so civilno znova poročeni«.

Zakonski pari predstavljajo veliko večino vernikov in so pogosto stebri župnij, prostovoljnih skupin, združenj in gibanj.

Zakonski pari predstavljajo veliko večino vernikov in so pogosto stebri župnij, prostovoljnih skupin, združenj in gibanj, tako papež Frančišek. Poleg tega so pravi »varuhi življenja«: ne le zato, ker vzgajajo otroke, temveč tudi zato, ker skrbijo za ostarele v družini, invalide in uboge.

FOTO: Tatjana Splichal

Smernice, ki so zaenkrat na voljo v španskem in italijanskem jeziku, so objavljene tik pred zaključkom leta, posvečenega družini, ki ga je oznanil papež Frančišek. To je vključevalo vrsto dogodkov in projektov, ki so se nanašali na Frančiškovo okrožnico o zakonu in družini iz leta 2016. Naslednji teden se bo akcijsko leto zaključilo z 10. svetovnim srečanjem družin. V Vatikanu pričakujejo okoli 2.000 udeležencev s področja družinske pastorale z vsega sveta.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh