Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan objavil papežev program v adventnem in božičnem času

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 11. 2021 / 17:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.11.2021 / 14:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan objavil papežev program v adventnem in božičnem času
Papež je 8. decembra lani zgodaj zjutraj poromal k Marijinemu kipu na Španskem trgu FOTO: Vatican Media

Vatikan objavil papežev program v adventnem in božičnem času

V Vatikanu so ob koncu tedna objavili program papeževih dejavnosti v letošnjem decembru in začetku prihodnjega januarja, ki je primerno prilagojen trenutnim epidemiološkim razmeram.

Sveti oče bo tradicionalno slovesno bogoslužje v noči Jezusovega rojstva, 24. decembra, obhajal v baziliki sv. Petra v Vatikanu, to pa se bo letos začelo že ob 19. uri in 30 minut, enako kot lansko leto, ko je bilo obhajanje »polnočnice« prilagojeno tedaj v Italiji veljavni zapori javnega življenja v nočnih urah.

Kot običajno bo papež na božični dan opoldne podelil blagoslov »Urbi et orbi«, vendar iz uradnega programa zaenkrat še ni razvidno, kje bo to storil. Lani je blagoslov mestu in svetu podelil v baziliki sv. Petra pred televizijskimi kamerami, ne pa z lože bazilike, kot je bilo v navadi dotlej.

Blagoslov mestu in svetu na programu, vendar še ni jasno, od kod.

Za minulo leto se bo papež z večernicami in hvalnico »Te Deum« zahvalil 31. decembra ob 17. uri v baziliki sv. Petra, kar je v skladu z dosedanjim običajem. Na novega leta dan bo Frančišek ob 10. uri obhajal slovesno sveto mašo v vatikanski baziliki in z njo obeležil tudi svetovni dan miru.

6. januarja, prav tako ob 10. uri, je v baziliki sv. Petra predvideno slovesno bogoslužje na praznik Gospodovega razglašenja, na nedeljo Jezusovega krsta, ki sledi omenjenemu prazniku, pa naj bi papež tradicionalno podelil zakrament svetega krsta otrokom vatikanskih uslužbencev v Sikstinski kapeli.

Molitev na praznik Brezmadežne je predvidena v Vatikanu in ne ob Marijinem kipu na Španskem trgu v Rimu.

Pred božičnimi prazniki, 23. decembra, je v Vatikanu predviden tudi sprejem za zaposlene v rimski kuriji, ki se v pričakovanju prazničnih dni tradicionalno srečajo s papežem.

Iz Vatikana so tudi sporočili, da 84-letni voditelj Katoliške cerkve letos zaradi epidemioloških razmer ne bo vodil javne molitve na praznik Brezmadežne, 8. decembra. Namesto tradicionalnega množičnega dogodka na Španskem trgu v Rimu, kjer stoji Marijin kip, je predvidena zasebna molitev svetega očeta, podobno kot lansko leto pa se bo papež verjetno v zgodnjih jutranjih urah tistega dne odpravil na trg ob znamenitih španskih stopnicah v italijanski prestolnici in Brezmadežno zasebno počastil v tihi molitvi. S tem ukrepom se želijo v Vatikanu znova izogniti množičnemu zbiranju vernikov, kar je v luči nove različice koronavirusa, omikron, še toliko bolj pomembno.

Kupi v trgovini

Zvezdica v svetilki (trda vezava)
Za otroke
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh