Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan odprl veleposlaništvo v Abu Dabiju

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 03. 02. 2022 / 10:43
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.02.2022 / 14:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan odprl veleposlaništvo v Abu Dabiju
Novo vatikansko veleposlaništvo v Abu Dabiju. FOTO: Vatican Media

Vatikan odprl veleposlaništvo v Abu Dabiju

Tri leta po obisku papeža Frančiška v Abu Dabiju je Vatikan odprl novo veleposlaništvo v Združenih arabskih emiratih.

To je še eno znamenje pastoralne skrbi svetega očeta za ljudi v tej državi, predvsem za tamkajšnjo katoliško skupnost, je med včerajšnjim slovesnim bogoslužjem ob odprtju predstavništva v Abu Dabiju pojasnil nadškof Edgar Pena Parra, drugi mož vatikanskega državnega tajništva.

Kristjani na Arabskem polotoku so morda res 'majhna čreda', toda vsak del Kristusovega telesa, Cerkve, igra določeno vlogo. Noben del ni boljši ali pomembnejši od drugega.

»Drznem si trditi, da je katoliško občestvo v Abu Dabiju in na celotnem Arabskem polotoku zgled za upanja polno potrpežljivost in krščansko življenje,« je v nagovoru med bogoslužjem nadaljeval 61-letni nadškof. »Ti ljudje so morda res 'majhna čreda', toda vsak del Kristusovega telesa, Cerkve, igra določeno vlogo. Noben del ni boljši ali pomembnejši od drugega.«

Slovesnost ob odprtju vatikanskega veleposlaništva v Abu Dabiju so priredili tik pred obletnico podpisa »Dokumenta o človeškem bratstvu«, ki sta ga 4. februarja 2019 v tem mestu podpisala papež Frančišek in egiptovski veliki imam Ahmad al-Tayyeb. V dokumentu, ki prinaša smernice za medverski dialog, med drugim odločno obsojajo kakršno koli nasilje v imenu religije. Z mislijo na omenjeni dokument so Združeni narodi 4. februar razglasili za »mednarodni dan človeškega bratstva«.

»Dokument o človeškem bratstvu« sta 4. februarja 2019 v Abu Dabiju podpisala papež Frančišek in egiptovski veliki imam Ahmad al-Tayyeb.

Slovesnega odprtja prostorov novega vatikanskega veleposlaništva sta se med drugim udeležila apostolski vikar za Saudovo Arabijo, škof Paul Hinder, in Kryspin Dubiel, odpravnik poslov, ki je poskrbel za ustanovitev vatikanskega veleposlaništva. Sveti sedež je diplomatske odnose z Združenimi arabskimi emirati vzpostavil leta 2007, vendar je nuncij doslej bival v Kuvajtu.

Nalaganje
Nazaj na vrh