Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan potrdil: Frančišek potuje v Kanado!

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 24. 06. 2022 / 09:25
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.06.2022 / 12:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan potrdil: Frančišek potuje v Kanado!
Papež ob srečanju s predstavniki kanadskih staroselcev v Vatikanu. FOTO: Vatican Media

Vatikan potrdil: Frančišek potuje v Kanado!

Po medijskih ugibanjih, ali bo papež Frančišek zaradi zdravstvenih težav s kolenom poleg obiska Afrike prihodnji konec tedna primoran preložiti tudi obisk Kanade konec letošnjega julija, je Vatikan potovanje svetega očeta potrdil z objavo programa apostolskega obiska med kanadskimi staroselci.

Program apostolskega potovanja v Kanado od 24. do 29. julija je dober mesec pred predvidenim odhodom objavil tiskovni urad Svetega sedeža. Papež bo z rimskega letališča Fiumicino odpotoval v nedeljo, 24. julija, zjutraj, istega dne pa ga bo na mednarodnem letališču v Edmontonu pričakala uradna dobrodošlica v Kanadi.

Papež se bo v Kanadi srečal s predstavniki različnih skupin staroselcev.

Njegovi prvi javni dogodki se začnejo v ponedeljek, 25. julija, s srečanjem z domorodnimi ljudstvi: Prvih narodov, Métisov in Inuitov v mestu Maskwacis, približno 70 kilometrov severno od Edmontona. Nato se bo vrnil v Edmonton, kjer se bo popoldne srečal s staroselskimi ljudstvi in člani župnijskega občestva Svetega srca.

V torek, 26. julija, bo papež Frančišek obhajal slovesno bogoslužje na stadionu Commonwealth v Edmontonu, nato pa se bo odpravil v Lac Ste. Anne zunaj mesta, kjer se bo udeležil romanja in besednega bogoslužja.

Od zahoda proti vzhodu

Papež bo obisk zahodne Kanade zaključil v sredo, 27. julija, z odhodom v Quebec City. Tam ga bo uradno sprejel glavni guverner Kanade, srečal pa se bo tudi s predsednikom vlade ter pozneje s predstavniki civilnih oblasti, staroselskih ljudstev in člani diplomatskega zbora.

V četrtek, 28. julija, bo papež obhajal slovesno bogoslužje v narodnem svetišču sv. Ane de Beaupré. Popoldne bo v stolnici Naše Gospe molil večernice s škofi, duhovniki, diakoni, posvečenimi osebami, bogoslovci in pastoralnimi delavci.

Na programu potovanja je tudi tradicionalno srečanje s člani jezuitskega reda v državi gostiteljici.

Srečanje s predstavniki internatskih šol

V petek, 29. julija, se bo papež v nadškofijskem dvorcu v Quebecu zasebno srečal s člani jezuitskega reda v Kanadi, nato pa se bo na istem mestu srečal še z delegacijo staroselskih ljudstev. Zatem bo poletel v Iqaluit, glavno mesto kanadskega ozemlja Nunavut, kjer se bo zasebno srečal z gojenci nekdanjih internatskih šol v prostorih osnovne šole v Iqaluitu.

Njegov zadnji javni dogodek bo srečanje z mladimi in ostarelimi na istem kraju. Z letališča v Iqaluitu bo papež v petek popoldne poletel nazaj proti Rimu, njegovo letalo naj bi na rimskem letališču Fiumicino pristalo v soboto zjutraj.

Kanadski staroselci papežu izročajo štolo med avdienco v Vatikanu 1. aprila letos. FOTO: Vatican Media

Kanadski škofje o papeževem obisku

Na vatikansko potrditev papeževega obiska in objavljen program potovanja so se po navedbah spletnega portala Vatican News z izjavo za javnost odzvali tudi kanadski škofje: »Romanje svetega očeta bo osredinjeno na zdravljenje in spravo med staroselci, obenem pa bo pastirju 1,2 milijarde katoličanov na svetu omogočilo srečanje s katoliškimi verniki v Kanadi.«

To bo četrti obisk papeža v Kanadi in prvi po letu 2002, ko je v to severnoameriško državo poromal Janez Pavel II.

Nalaganje
Nazaj na vrh