Zapri
Iskanje

Vatikan potrdil: Frančišek potuje v Kanado!

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 24. 06. 2022 / 09:25
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.06.2022 / 12:51
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Vatikan potrdil: Frančišek potuje v Kanado!

Vatikan potrdil: Frančišek potuje v Kanado!
Papež ob srečanju s predstavniki kanadskih staroselcev v Vatikanu. FOTO: Vatican Media
Po medijskih ugibanjih, ali bo papež Frančišek zaradi zdravstvenih težav s kolenom poleg obiska Afrike prihodnji konec tedna primoran preložiti tudi obisk Kanade konec letošnjega julija, je Vatikan potovanje svetega očeta potrdil z objavo programa apostolskega obiska med kanadskimi staroselci.

Program apostolskega potovanja v Kanado od 24. do 29. julija je dober mesec pred predvidenim odhodom objavil tiskovni urad Svetega sedeža. Papež bo z rimskega letališča Fiumicino odpotoval v nedeljo, 24. julija, zjutraj, istega dne pa ga bo na mednarodnem letališču v Edmontonu pričakala uradna dobrodošlica v Kanadi.

Papež se bo v Kanadi srečal s predstavniki različnih skupin staroselcev.

Njegovi prvi javni dogodki se začnejo v ponedeljek, 25. julija, s srečanjem z domorodnimi ljudstvi: Prvih narodov, Métisov in Inuitov v mestu Maskwacis, približno 70 kilometrov severno od Edmontona. Nato se bo vrnil v Edmonton, kjer se bo popoldne srečal s staroselskimi ljudstvi in člani župnijskega občestva Svetega srca.

V torek, 26. julija, bo papež Frančišek obhajal slovesno bogoslužje na stadionu Commonwealth v Edmontonu, nato pa se bo odpravil v Lac Ste. Anne zunaj mesta, kjer se bo udeležil romanja in besednega bogoslužja.

Od zahoda proti vzhodu

Papež bo obisk zahodne Kanade zaključil v sredo, 27. julija, z odhodom v Quebec City. Tam ga bo uradno sprejel glavni guverner Kanade, srečal pa se bo tudi s predsednikom vlade ter pozneje s predstavniki civilnih oblasti, staroselskih ljudstev in člani diplomatskega zbora.

V četrtek, 28. julija, bo papež obhajal slovesno bogoslužje v narodnem svetišču sv. Ane de Beaupré. Popoldne bo v stolnici Naše Gospe molil večernice s škofi, duhovniki, diakoni, posvečenimi osebami, bogoslovci in pastoralnimi delavci.

Na programu potovanja je tudi tradicionalno srečanje s člani jezuitskega reda v državi gostiteljici.

Srečanje s predstavniki internatskih šol

V petek, 29. julija, se bo papež v nadškofijskem dvorcu v Quebecu zasebno srečal s člani jezuitskega reda v Kanadi, nato pa se bo na istem mestu srečal še z delegacijo staroselskih ljudstev. Zatem bo poletel v Iqaluit, glavno mesto kanadskega ozemlja Nunavut, kjer se bo zasebno srečal z gojenci nekdanjih internatskih šol v prostorih osnovne šole v Iqaluitu.

Njegov zadnji javni dogodek bo srečanje z mladimi in ostarelimi na istem kraju. Z letališča v Iqaluitu bo papež v petek popoldne poletel nazaj proti Rimu, njegovo letalo naj bi na rimskem letališču Fiumicino pristalo v soboto zjutraj.

Kanadski staroselci papežu izročajo štolo med avdienco v Vatikanu 1. aprila letos. FOTO: Vatican Media

Kanadski škofje o papeževem obisku

Na vatikansko potrditev papeževega obiska in objavljen program potovanja so se po navedbah spletnega portala Vatican News z izjavo za javnost odzvali tudi kanadski škofje: »Romanje svetega očeta bo osredinjeno na zdravljenje in spravo med staroselci, obenem pa bo pastirju 1,2 milijarde katoličanov na svetu omogočilo srečanje s katoliškimi verniki v Kanadi.«

To bo četrti obisk papeža v Kanadi in prvi po letu 2002, ko je v to severnoameriško državo poromal Janez Pavel II.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh