Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan preiskuje zgodovino preganjanja katoličanov na Japonskem

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 07. 02. 2014 / 08:47
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan preiskuje zgodovino preganjanja katoličanov na Japonskem

V Vatikanu je na to temo na voljo okoli 10.000 dokumentov.

Vatikanska knjižnica bo v sodelovanju z japonskimi ustanovami raziskala preganjanje kristjanov na Japonskem med 17. in 19. stoletjem, je v pogovoru za Radio Vatikan napovedal prefekt Apostolske knjižnice, Cesare Pasini. V Vatikanu je na to temo na voljo okoli 10.000 dokumentov, ki jih je v 30. in 40. letih prejšnjega stoletja zbral italijanski salezijanski misijonar Mario Marega. Preganjanje kristjanov na Japonskem se je pričelo leta 1612 v času vladavine t.i. šogunov kot predstavnikov japonskega cesarja.

»Imamo dokumente, na katerih je zapisana smrtna obsodba za kristjane. V drugih najdemo dokaze, da so oblasti poskušale kristjane spreobrniti. Običajna metoda je bila, da so z nogami stopali po svetih podobah ali celo po križu. Vse to je dokumentirano«, je pojasnil Pasini.





Dokumenti iz »Maregove zaloge« pretežno izvirajo od japonskih oblasti. Pasini je izrazil zadovoljstvo, da je pri pregledovanju dostopnega materiala deležen obilne podpore japonskih ustanov, čeprav številni dokumenti dežele ne bodo pokazali v najlepši luči.

»Navezali smo nekaj stikov z japonskimi ustanovami in opazili, da je tudi z njihove strani precej zanimanja za to temo. Iz tega se je razvilo današnje sodelovanje. Gre za to, da skupaj bolje spoznavamo zgodovino.«Dokumente, ki jih je zbral misijonar Marega, je najprej potrebno digitalizirati, je še pojasnil prefekt Vatikanske knjižnice. Pa ne samo to: ustvariti je potrebno nek red in zavarovati stare dokumente. Ta besedila so še vedno v izvirnikih, ki so jih hranili v japonskih državnih arhivih. Po Pasinijevih besedah torej digitalizacija in konzervacija stopata z roko v roki.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh