Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan prireja astronomski tečaj za katehete

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 25. 03. 2014 / 10:51
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan prireja astronomski tečaj za katehete

Vatikanski observatorij načrtuje delavnice za analizo odnosa med vero in astronomijo za župnijske pastoralne delavce.

Vatikanski observatorij je napovedal, da namerava prvič v zgodovini prirediti delavnice za analizo odnosa med vero in astronomijo za župnijske pastoralne delavce, s čimer naj bi začeli prihodnjo pomlad.

»Nekaj podobnega smo že pripravili za škofe, v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja. Po skoraj 25 letih je zagotovo napočil čas, ko lahko znova poskusimo!« je za ameriško katoliško agencijo CNA pojasnil jezuit p. Guy Consolmagno.





Jezuit p. Consolmagno je ameriški astronom raziskovalec in planetarni znanstvenik v Vatikanskem observatoriju, astronomski raziskovalni in izobraževalni ustanovi, ki jo podpira Sveti sedež. Po magisteriju na znamenitem Massachusetts Institute of Technology in doktoratu v Laboratoriju za planetarno znanost na univerzi v ameriški zvezni državi Arizona je p. Consolmagno leta 1989 vstopil v jezuitski red, trenutno pa opravlja naloge kurata vatikanske zbirke meteoritov.

Štiridnevno delavnico, ki jo bo finančno podprl sklad Vatikanskega observatorija, prirejajo pod naslovom »Kaj nam sodobna astronomija lahko pove o stvarstvu – in njegovem Stvarniku?«. P. Consolmagno pojasnjuje, da »pobuda o delavnicah na temo odnosa med vero in astronomijo za katehete ni prišla z naše strani«. Pojavila se je »nenadoma«, se spominja p. Consolmagno, v pismu pa jo je lansko jesen predstavil nek škofijski duhovnik iz Wisconsina.

Po pogovoru z direktorjem Vatikansega observatorija, jezuitom p. Joséjem Gabrielom Funesom, je p. Consolmagno ugotovil, da je »izredno navdušen nad to zamislijo« in dodal, da je bil deležen precejšnje podpore tudi s strani škofije Tucson v Arizoni.

Omenjeno delavnico vatikanski astronomi pripravljajo med 19. in 23. januarjem prihodnje leto v Tucsonu, tečaj pa naj bi udeležencem ponudil najnovejše podatke o dogajanju v vesolju, spregovorili bodo tudi o velikem poku, iskanju življenja v vesolju in raziskovanju drugih planetov. Namenjen je katehetom v katoliških župnijah, duhovnikom, diakonom in učiteljem naravoslovja v škofijskih šolah, udeleženci pa bodo deležni predavanj, laboratorijskih in terenskih vaj v številnih astronomskih središčih na območju Tucsona.

P. Consolmagno je ob tem izrazil željo, da bi to postal »tradicionalni vsakoletni dogodek«, vendar je vse skupaj odvisno od odziva na prvo delavnico. Jezuitski pater si tudi želi, da bi sklad Vatikanskega observatorija razpolagal z dovolj sredstvi, ki bi duhovnikom in katehetom z omejenimi finančnimi viri s štipendijami omogočala udeležbo na tečaju. Po besedah p. Consolmagna je namreč na svetu »še vedno preveč katoličanov, ki ni zadovoljni z dejstvom, da je znanost del našega poslanstva«.


Vir: CNA
Foto: CNA

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh