Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan prireja kongres o vlogi žensk v Cerkvi

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 10. 2013 / 09:38
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan prireja kongres o vlogi žensk v Cerkvi

Vatikan prireja kongres o vlogi žensk v Cerkvi

Danes obeležujemo svetovni dan deklic, tokrat posvečen izobraževanju.

Vloga žensk v katoliški Cerkvi je osrednja tema kongresa, ki so ga včeraj odprli v Vatikanu. Teologi, filozofi, medicinski delavci in drugi strokovnjaki iz 25 držav bodo do jutri razpravljali o tem, kako računati na vse močnejšo prisotnost žensk v sodobni družbi. Tridnevno konferenco prireja Papeški svet za laike.

Papež Frančišek je že večkrat ponovil, da bi morali ženskam zaupati večjo vodstveno odgovornost tudi znotraj katoliške Cerkve. V pogovoru za jezuitsko revijo pred mesecem dni je sveti oče sicer opozoril pred »mačizmom v krilu«, ženskami na odgovornih položajih v velikih koncernih, kjer zaradi specifične narave dela pogosto prevzamejo moški način vedenja, poudaril pa je, da v Cerkvi večja odgovornost seveda ne pomeni posvečenega položaja. Kot je pojasnil, ima »Marija v Cerkvi pomembnejšo vlogo kot vsi papeži skupaj«.

Vatikan omenjeni kongres prireja ob 25-letnici objave apostolskega pisma »Mulieris Dignitatem« (Dostojanstvo žensk) Janeza Pavla II. Gre za prvi papeški dokument, posvečen izključno tematiki žensk.






Po svetu pa danes drugič doslej obhajamo svetovni dan deklic, poroča STA. Krepitev vloge deklic v družbi, zagotavljanje njihovih človekovih pravic ter boj proti diskriminaciji in nasilju, ki so jima izpostavljene, so bistveni za napredek celotnega človeštva, ob tem poudarjajo v ZN in izpostavljajo predvsem velik pomen izobraževanja deklic.

Čeprav danes šolo obiskuje več deklic kot kdajkoli prej, jih več kot trideset milijonov še vedno ni vključenih v osnovno izobraževanje. Razmerje je sicer vse bolj izenačeno, a v številnih državah šolanje zaključi bistveno manj deklic kot dečkov.

V skladu z odločitvijo ZN je 11. oktober posvečen pravicam deklic in boju proti izzivom, s katerimi se te soočajo. Prvič je svet ta dan obeležil lani, ko je sklad ZN za otroke (Unicef) v ospredje postavil problem prisilnih porok, letos pa je osrednja tema izobraževanje deklic.

Vir: Kathpress / STA

Foto: arhiv Družine / T. S.

Kupi v trgovini

Še več Boga
Duhovna rast
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh