Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan spodbuja afriške študije

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 27. 05. 2013 / 08:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan spodbuja afriške študije

Nova katedra pri Lateranski univerzi je imenovana po prvem afriškem kardinalu v rimski kuriji, Bernardinu Gantinu; predstavitve katedre se je udeležil tudi beninski predsednik Boni-Yayi.

Papeška Lateranska univerza želi okrepiti svoje afriške študije z odprtjem nove katedre. Ta naj bi preiskovala kulturne in družbene temelje za politični razvoj afriških družb, kot so minuli konec tedna sporočili iz Vatikana. Katedra na Filozofski fakulteti je imenovana po kardinalu Bernardinu Gantinu (1922-2008) iz Benina, prvem temnopoltem afriškem kardinalu, ki je deloval na pomembnih vodilnih mestih v rimski kuriji.

S svojimi številnimi etnijami, družinskimi oblikami, verskimi in kulturnimi izročili je Afrika izvrstna 'vadnica' za nove oblike demokracije, je pojasnil direktor oddelka za afriške študije pri omenjeni univerzi, Martin Nkafu Nkemnkia. Preučevanje demokracije v afriškem kontekstu bi lahko podalo koristne spodbude za sodobne družbe, ki kljub tehnološkim in znanstvenim novostim ne želijo opustiti 'temeljnih vodil' svojega skupnega bivanja. V središču raziskav je po njegovih besedah 'kultura, ki jo živijo na afriški celini' s poudarkom udeležbe njenih državljanov v političnem življenju.

Beninski predsednik Thomas Boni-Yayi se je Vatikanu zahvalil za novo znanstveno ustanovo. Pri predstavitvi katedre v Vatikanu je pohvalil dosedanje raziskave Lateranske univerze na področju vprašanj krajevnega razvoja v Afriki in načela subsidiarnosti na razvojnih področjih. Te temeljne misli razvojne pomoči imajo po njegovih besedah svoj izvor ravno v katoliškem socialnem nauku.

Nova katedra naj bi poleg tečajev in seminarjev prirejala tudi kongrese in delavnice. Poleg tega bo tesno sodelovala z Ustanovo kardinala Gantina v Afriki, ki sta jo leta 2009 ustanovili beninska vlada in Škofovska konferenca zahodnoafriških dežel.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh