Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan umaknil spominsko znamko za SDM v Lizboni

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 05. 2023 / 09:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.05.2023 / 10:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan umaknil spominsko znamko za SDM v Lizboni
Na znamki je upodobljen znani portugalski Spomenik odkritij, ki spominja tudi na obdobje kolonializma. FOTO: Vatican Media

Vatikan umaknil spominsko znamko za SDM v Lizboni

Vatikan je zaradi kritik umaknil spominsko znamko ob svetovnem dnevu mladih v Lizboni v začetku letošnjega avgusta.

Znamka, izdana 16. maja, prikazuje papeža Frančiška, ki mlade vodi v prihodnost. Na znamki je upodobljen znani portugalski Spomenik odkritij, ki spominja tudi na obdobje kolonializma, kar je po navedbah spletnega portala Vatican News v javnosti sprožilo številne kritike in neodobravanje. Z vatikanskega governatorata so posledično sporočili, da bodo svetovni dan mladih obeležili z drugo znamko, ki je trenutno v pripravi.

Povezava s Spomenikom odkritij in Henrikom Pomorščakom po navedbah kritikov spominja na kolonialistično preteklost, ki nima ničesar skupnega s sporočilom papeža Frančiška o univerzalnem bratstvu.

Spomenik odkritij, upodobljen na sporni znamki, stoji na bregu reke Tajo v okrožju Belém v Lizboni. Postavljen je bil leta 1960, ob 500. obletnici smrti Henrika Pomorščaka, z njim pa so obeležili portugalsko dobo odkritij. Tako kot na spomeniku v obliki ladje Henrik Pomorščak na premcu vodi posadko pri odkrivanju novega sveta, na znamki papež Frančišek vodi v prihodnost mlade in Cerkev, ki jo predstavlja Petrova barka.

Kljub spremenjeni »posadki« je vatikanska znamka naletela na številne negativne odzive: povezava s Spomenikom odkritij in Henrikom Pomorščakom namreč po navedbah kritikov spominja na kolonialistično preteklost, ki nima ničesar skupnega s sporočilom papeža Frančiška o univerzalnem bratstvu.

Serija vatikanskih spominskih znamk, izdanih sredi letošnjega maja. FOTO: Vatican Media

Po navedbah ameriških katoliških medijev so nekateri kritiki izbiri podobe na znamki tudi očitali, da spominja na propagando Salazarjeve diktature. Upodobljeni spomenik je bil zgrajen v času, ko si je diktatura prizadevala okrepiti nacionalistična čustva in podpreti kolonialno širitev Portugalske v Afriki.

Po besedah prirediteljev SDM je znamka namenjena le oglaševanju papeževega srečanja z mladimi brez kakršnega koli sklicevanja na preteklost.

Portugalski škof Carlos Moreira Azevedo, delegat Papeškega odbora za zgodovinske vede, je spominsko znamko označil za »neokusno«, tiskovni predstavnik svetovnega dneva mladih pa je za radijsko postajo Renascença, ki je v lasti lizbonskega patriarhata, sprva dejal, da so polemike na družbenih omrežjih »nekaj povsem običajnega« in da je pomembno, »da se ne izkrivljajo temeljni cilji«. Po besedah prirediteljev SDM je znamka namenjena le oglaševanju papeževega srečanja z mladimi brez kakršnega koli sklicevanja na preteklost.

Kljub temu so z governatorata sporočili, da so znamko umaknili in da na filatelističnem uradu že pripravljajo novo izdajo za SDM v Lizboni.

Nalaganje
Nazaj na vrh