Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan za Italijo ni več davčni paradiž

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 05. 04. 2017 / 09:23
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:35
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan za Italijo ni več davčni paradiž

Tudi Vatikan odslej ena izmed držav, s katerimi Italija redno izmenjuje davčne podatke.

Italija je Vatikan uvrstila na seznam držav, s katerimi ima dogovor o redni izmenjavi davčnih podatkov. Tokratna sprememba se tiče tudi Črne gore, objavljena pa je bila v zadnjem italijanskem Uradnem listu. Odslej bosta Italija in Vatikan redno izmenjevala podatke o obrestih, dividendah in drugih prihodkih, s katerimi italijanski državljani razpolagajo v tujini. Dogovor je v veljavi od 15. oktobra lani.



Uvrstitev na seznam zdaj že 134 držav poudarja, da preglednost podatkov in ukrepi proti utajevanju davkov tudi s strani Svetega sedeža ustrezajo visokim mednarodnim merilom, so novi dogovor komentirali v Vatikanu. V praksi se kaj dosti ne bo spremenilo, saj si Banca d'Italia in vatikanska banka IOR podatke izmenjujeta že dlje časa. Zadnji korak le potrjuje samoumevnost tovrstnega sodelovanja.

Vatikanski banki IOR so v prejšnjih letih pogosto očitali nepregledno poslovanje z namenom pranja denarja in utajevanja davkov. Kot odziv na te očitke so v Vatikanu okrepili lastni finančni nadzor in med drugim »prečistili« seznam bančnih uporabnikov. Od junija 2013 do konca leta 2015 je IOR po lastnih navedbah zaprla 4.935 od 14.800 računov.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh