Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan znova o zaščiti človekovih pravic

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 25. 02. 2021 / 08:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.02.2021 / 13:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan znova o zaščiti človekovih pravic

Vatikan znova o zaščiti človekovih pravic

Nadškof Gallagher na virtualnem zasedanju OZN tudi o nujnosti jedrske razorožitve.

FOTO: Tatjana Splichal

Vatikanski »zunanji minister« nadškof Paul Richard Gallagher je v video sporočilu Svetu OZN za človekove pravice izpostavil potrebo po »vnovičnem odkritju temelja človekovih pravic, da bi jih lahko udejanjali na pristen način«, poroča Radio Vatikan. Minuli ponedeljek se je namreč v Ženevi začelo 46. zasedanje Sveta OZN za človekove pravice, ki bo trajalo štiri tedne, zaradi epidemije koronavirusne bolezni pa ga tokrat prirejajo v virtualni obliki.

Po besedah nadškofa Gallagherja je »koronaepidemija vplivala na vse življenjske vidike, terjala smrtne žrtve ter prebudila dvom v naše gospodarske, družbene in zdravstvene sisteme«, izzvala pa je tudi naše prizadevanje za zaščito in pospeševanje splošnih človekovih pravic ter obenem potrdila njihov pomen.

Brezpogojnost človekovih pravic

Nadškof Gallagher je spomnil na Preambulo Splošne deklaracije človekovih pravic, ki pravi, da »priznanje prirojenega dostojanstva ter enakih in neodtujljivih pravic vseh članov človeške družine pomeni temelj svobode, pravičnosti in miru v svetu«. Podobno tudi Ustavna listina ZN potrjuje »vero v temeljne človekove pravice, dostojanstvo in vrednost človeka ter enakopravnost moških in žensk ter velikih in malih narodov«.

Oba dokumenta potrjujeta objektivno resnico, ki ni odvisna od soglasja in ni pogojena v nobenem času, kulturi in kontekstu, da je torej vsaki človeški osebi po naravi in vsesplošno lastno človekovo dostojanstvo. Toda, kot je pripomnil nadškof Gallagher, priznati moramo, da »so ti cilji še daleč od tega, da bi bili priznani, spoštovani, varovani in zagotovljeni v vsakih razmerah«.

Koronaukrepi in človekove pravice

Vatikanski »zunanji minister« je vprašanje človekovih pravic navezal na trenutno epidemijo koronavirusne bolezni, sredi katere so določeni ukrepi, ki so jih oblasti sprejele z namenom, da zagotovijo javno zdravje, prav tako trčili ob svobodno uživanje človekovih pravic. Številne osebe, ki so se znašle v ranljivih položajih, je poudaril nadškof Gallagher, recimo starejše, migrante, begunce, staroselska ljudstva, notranje preseljence in otroke, je sedanja kriza nesorazmerno prizadela. Vsako omejevanje izvajanja človeških svoboščin za zaščito javnega zdravja mora izvirati izključno iz razmer izrednega stanja, takšne omejitve morajo biti sorazmerne s trenutnim položajem, uporabljati pa se jih sme samo v primeru, ko druga sredstva niso na razpolago.

Verska svoboda

Nadškof Gallagher je izpostavil, da Sveti sedež znova poudarja »nujnost zaščite pravice do svobode misli, vesti in verske pripadnosti«, saj versko prepričanje in njegov izraz predstavljata »jedro dostojanstva človeške osebe v njeni vesti«. Vatikanski diplomat je opozoril, da je bilo v luči svetovnega odgovora na epidemijo to trdno razumevanje verske svobode spodkopano.

Razorožitev je etični imperativ

V video sporočilu udeležencem Konference za razorožitev je nadškof Gallagher izpostavil stališče Svetega sedeža, da je svet brez jedrskega orožja mogoč in nujen ter da so razorožitev, razvoj in mir tri med seboj odvisne zadeve. Jedrska razorožitev ne more biti »izbirni cilj«, temveč je »etični imperativ«. Želja po miru, varnosti in stabilnosti je namreč »eno od najglobljih hrepenenj človeškega srca«.

Po besedah vatikanskega diplomata sedanje ozračje medsebojnega nezaupanja žal ovira prizadevanja za dosego teh plemenitih hrepenenj in to je še posebej resno na področju razorožitve. Razorožitev je posebej pomembna za jedrsko, kemično in biološko orožje, nanaša pa se tudi na povečano vojaško tekmovalnost v zunanjem prostoru, na področju kibernetskega prostora in umetne inteligence. Skupna odgovornost držav je »vzpostavitev konkretnih meja, ki jih je treba upoštevati zaradi interesa našega skupnega človeštva«.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh